Bildkälla: Stockfoto

Risma Systems ser få om ens några rena konkurrenter, fokus ligger på organisk tillväxt - vd

Danska Risma Systems, som har tagit fram mjukvara för aktörer att följa GRC (governance, risk och compliance) är under notering på First North. I det kortare perspektivet siktar företaget på en snabb expansion till Norge och Sverige. På längre sikt stundar en etablering i europeiska länder såsom exempelvis Nederländerna, Frankrike, Tyskland och Storbritannien.

“Vi har en skalbar affärsmodell med återkommande intäkter, SaaS, och kan enkelt expandera till nya marknader. Innan vi expanderar tittar vi på specifika anpassade lösningar till de nya marknaderna. Om det finns behov som vi enkelt kan lösa kan tillväxten komma snabbare. Vi har en kort 'time to market' om högst tre månader”, säger grundaren och vd:n Lars Nybro Munksgaard till Finwire.

Tech-bolaget genomför en listningsemission där teckningsperioden pågår mellan 2-15 mars. Teckningskursen är 9,50 danska kronor. Värderingen pre-money är 132 miljoner danska kronor. Totalt siktar företaget på att ta in 40 miljoner danska kronor och 50,2 procent av emissionen är säkrad sedan tidigare. Inga existerande ägare kommer att sälja några aktier under listningsemissionen och det finns lock up-avtal.

Kapitalet kommer att användas för att expandera verksamheten genom satsningar på försäljning och marknadsföring. Fokus ligger på att växa försäljning. Bland annat siktar företaget på en expansion till Sverige och Norge. Risma Systems vill även stärka sig på den danska hemmamarknaden. Försäljning sker på traditionellt vis med säljare när man expanderar utanför Danmark.

“Vi planerar att ha säljchef, seniora säljare, customer success-anställda och support utanför Danmark. Resten kan vi hantera från huvudkontoret. Det blir snabbt lönsamt då vi har låg churn och stigande intäkter. I fjol hade vi en retentionrate om 99 procent. Längre fram tror jag att den kommer att ligga över 100 procent. Satsningarna kostar oss initialt men blir snabbt lönsamt då licensintäkterna stiger då det ger hävstång i resultatet”, säger han.

Risma Systems omsatte under förra året 13 miljoner danska kronor med ett ebitda-resultat om -3,6 miljoner danska kronor. De återkommande intäkterna var 12,7 miljoner danska kronor, en siffra som väntas öka till 14,6 miljoner i år och 44,2 miljoner 2023. Kapitalet som tas in genom listningsemissionen skall finansiera tillväxten. Ebitda-resultatet väntas bli -15,3 miljoner danska kronor i år och -12,5 miljoner danska kronor nästa år. År 2023 skall bli ett positivt år med ett ebitda-resultat om 3 miljoner danska kronor. Risma Systems-chefen bedömer att risken är låg.

“Vi har en väldigt balanserad strategisk plan där kapitalet vi tar in används för att växa vår omsättning. Historiskt har vi haft hög retentionrate, vi har en skalbar plattform och många nöjda kunder. Vi har inga förhoppningsplaner utan det är balanserade satsningar. När intäkterna ökar kommer det att slå igenom i vår lönsamhet”, säger han och fortsätter.

"För ett SaaS-bolag med en hög retentionrate så är det i huvudsak en strategisk fråga huruvida du skall gör ett positivt resultat. Att betjäna existerande kunder kostar inte mycket pengar. Det är sälj och marknadsföring kopplat till att skaffa nya kunder som skapar ett negativt kassaflöde. Historiskt har vår kostnad för att skaffa en kund varit 1 DKK/SEK för Risma och det har skapat 2-3 DKK/SEK. Då vi bedömer att kunderna kommer att stanna 10-15 år så investerar vi kortsiktigt för att skörda långsiktigt."

Företagets plattform hjälper alltså kunder att hantera saker som GDPR, ISO, ISMS, riskhantering med mera. Kundlistan består av över 350 stycken kunder.

“Vi räknar med att bredda med ytterligare teman framöver. Hållbarhet (sustainability) är ett sånt område som vi bedömer kommer att bli ytterligare en vertikal för våra kunder att använda”, säger Lars Nybro Munksgaard.

Fokus ligger på att växa organiskt.

“Förvärv finns inte i vår strategiska plan. Historiskt har vi vuxit vår omsättning med låga investeringskostnader i försäljning. Det kommer vi fortsätta att göra. Givetvis kan förvärv vara intressant att göra om det är rätt och till rätt pris, men det är inte något vi aktivt letar. Fokus ligger på vår strategiska plan och genomföra den.”

På en fråga om konkurrensen svarar Lars Nybro Munksgaard följande.

“Vi har ett tjugotal konkurrenter i Danmark inom våra olika nischer, men det är ingen som konkurrerar med oss på helheten inom GRC. Vår uppfattning är att det i viss utsträckning ser likadant ut utanför Danmark. Det finns många konkurrenter inom tex GDPR, men väldigt få om ens någon som kan erbjuda en helhet som vi.”

Utvecklingen av systemet sker i Danmark och Ukraina.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER