Bildkälla: Stockfoto

Rusta har anlänt till börsen - siktar på att fortsätta ta marknadsandelar

Under torsdagen hade lågpriskedjan Rusta premiär på Stockholmsbörsen. Bolaget har haft en stark tillväxt de senaste åren och för att hålla i det ska man fortsätta leverera låga priser. Aktien steg under första handelsdagen.

Torsdagens notering av detaljhandelskedjan Rusta är en av Stockholmsbörsens största börsintroduktioner under de senaste åren.

Under första dagen steg Rusta 1,5 procent. Inledningsvis var handeln något svängig, men efter lunch stabiliserades aktien för att stänga på kursen 46,39 kronor. Det var strax ovanför noteringskursen på 45 kronor. Vid lunchtid på fredagen handlas aktien runt oförändrat.

I sin börsintroduktion tar Rusta inte in något nytt kapital utan det handlar om att befintliga ägare säljer sina aktier till allmänheten. Grundarfamiljerna kommer fortfarande sitta kvar på en majoritet av aktierna.

Enligt vd Göran Westerberg var en av anledningarna bakom börsnoteringen att skapa flexibilitet åt Rustas ägarfamiljer.

“Den andra delen har att göra med hur bolaget har utvecklats”, säger Westerberg till Finwire. “Vi har gjort väldigt många av de riskfyllda stegen som vi vet att börsen inte gillar i privat regi, vilket gör att vi nu inte ser några trösklar.”

Med de riskfyllda stegen syftar Westerberg bland annat på att Rusta expanderat till Finland och Norge, samt att man gjort investeringar i bland annat lager och affärssystem.

Själva marknadsklimatet i sig kanske inte är optimalt för en notering, vilket Westerberg själv lyfter. Samtidigt kan en ekonomi med högre priser leda till att konsumenter söker sig till de lågprisalternativ som Rusta erbjuder.

“Många är villiga att ändra sina beteenden. Vad det leder till är att vi rekryterar många fler kunder. Det kan vara människor som tidigare valt bort oss och det kan vara att de som delvis handlat hos oss nu expanderar sin bredd och köper fler saker.”

Westerberg pekar även mot en trend kring att konsumenten verkar bry sig mindre om vilket varumärke det är man köper.

Produktspecifikt ser Rusta en större efterfrågan på förbrukningsartiklar som tvål och toalettpapper.

“Men sen är det också enkel heminredning och enkla gör-det-själv-produkter”, säger vd:n till Finwire.

Rusta har under de senaste åren haft en väldigt stark tillväxt. För att hålla den positiva utvecklingen framåt ska man fortsätta försöka leverera på sitt “lågprislöfte”, säger Westerberg.

“Vi har också varit ledande på att förflytta vårt koncept och att höja kvalitetsnivån och butiksupplevelsen. Det har gjort att vi har lyckats få in en större del av befolkningen i lågpris.”

Rusta står inte utan börsnoterade konkurrenter. I Finland finns Tokmanni och på hemmaplan i Sverige är bland annat Clas Ohlson en aktör man ställs emot.

Westerberg säger att han inte sett någon aktör som har en liknande kombination av lågpris och tillgänglighet för medelklassen som Rusta besitter. Det gör att bolaget tror att man har en plats på fler europeiska marknader.

“Med det sagt så är vår plan på medellång sikt att koncentrera oss på de marknader vi har, att fortsätta bygga varuhus och att fortsätta ta marknadsandelar och växa. Det är på längre sikt som vi ser att vi kan överväga nya marknader”, säger Westerberg och tillägger att det i sådana fall skulle röra sig om marknader söderut i Europa.

Vad gäller Rustas chanser på börsen verkar Westerberg själv tro på projektet. Dagen efter noteringen köpte han aktier för runt 1,1 miljoner kronor. Ordförande Erik Haegerstrand köpte under noteringsdagen aktier för 0,5 miljoner kronor.

I nuläget finns det få aktieanalyser om Rusta. Inför introduktionen gav Affärsvärlden ett neutralt råd för aktien, vilket man även upprepar efter dess första handelsdag.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER