Bildkälla: Stockfoto

Ryssland och Opec möts idag

Ryssland har idag ett möte om oljeläget tillsammans med Opec.

Annons

Oljeläget är allt annat än ljust. Bedömningen är att en tredjedel av efterfrågan försvunnit i och med den ekonomiska krisen som uppstått i spåren av coronapandemin.

USA har varit tydliga. President Donald Trump vill se en minskning av produktionen med 10 miljoner fat eller mer. Det stora problemet är dock att USA inte enkelt kan dra ned sin produktion. Anti-trust-lagarna gör att producenterna själva inte kan komma överens om att dra ned produktionen. Några direktiv om sänkningar har inte kommit från Vita huset. Dessutom har produktionen minskat i USA i och med de lägre priserna.

Saudiarabien har öppnat för en sänkning, men det har Ryssland nekat. Ryssland menar att kapacitet som försvinner i USA på grund av låga priser inte är en sänkning utan en naturlig minskning. Kremls talesperson Dmitry Peskov uppgav för Reuters att en sådan sänkning absolut inte går att jämföra med en formell neddragning i syfte att stabilisera oljemarknaden.

Opec+ möte kommer att följas upp med ett möte mellan G20-ländernas energiministrar.

Enligt Algeriets energiminister diskuterar Opec+ att sänka produktionen med 10 miljoner fat per dag. Enligt RBC, som hänvisar till källor, skall Ryssland vara redo att sänka produktionen med cirka 1,6 miljoner fat per dag. Även flera andra länder som inte ingår i Opec skall vara beredda att dra ned också däribland USA, Norge, Kanada och Brasilien.

Oljepriset rusade under den sena kvällen igår.

Länkar och källor:

seekingalpha.com

www.cnbc.com

Börsvärldens nyhetsbrev
Annonser