Bildkälla: Stockfoto

Rysslands flygindustri ska klara sig utan Airbus och Boeing - ska producera planen själva

Rysslands flygindustri kommer sträva efter att klara sig själv utan västvärlden och använda lokalt producerade delar för att till 2030 producera 1 000 flygplan. Därmed skulle industrin upphöra att vara beroende av Airbus och Boeing. Det rapporterar Reuters med hänvisning till uppgifter från statliga Rostec.

Reuters beskriver Rostec som ett enormt statligt bolag som leds av en nära allierad till presidenten Vladimir Putin och som omfattar Rysslands enda tillverkare av civila flygplan. Detta är den starkaste indikationen hittills på att landets flygsektor ser konfrontationen med väst som en permanent schism.

I dag står utländska flygplan, främst från Airbus och Boeing, för 95 procent av passagerartrafiken, men västs sanktioner mot Ryssland innebär att det inte finns några reservdelar och inga utsikter att få några.

Reuters har tidigare rapporterat att ryska flygbolag, däribland ryska Aeroflot, skrotat jetplan för att säkra reservdelar.
Men Rostec, som leds av Sergei Chemezov som arbetade med Putin i Östtyskland på 1980-talet, ser omvälvningen som en möjlighet att bygga upp en stark, självständig flygindustri. "Utländska flygplan kommer att försvinna ur flottan", säger Rostec i ett skriftligt svar på Reuters frågor om sina planer och situationen i Rysslands flygindustri. "Vi tror att denna process är oåterkallelig och att Boeing- och Airbusplan aldrig kommer att levereras till Ryssland", uppger Rostec.

Målet att bygga 1 000 passagerarflygplan till 2030 är "i princip omöjligt", enligt luftfartsanalytikern Richard Aboulafia, vd för amerikanska AeroDynamic Advisory.

"Även när de kunde få halvledare och andra viktiga komponenter från västvärlden hade de mycket svårt att producera mer än en handfull jetplan", säger han.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER