Inom teknologisektorn präglades portföljen under månaden av stora nedgångar i Cloudflare, Intel, och Honeywell. Samtidigt gick Crowdstrike och Science App starkt. Portföljens innehav inom rymd och försvar utvecklades i positiv riktning.
"Boeing återhämtade sig under perioden och hade stark avkastning på 4,17 procent. Vi noterar att Saab fortsätter bidra med stark avkastning på 80 procent under året och har goda förutsättningar att öka sina intäkter. Saab:s utveckling är anmärkningsvärt starkt sett till marknadsutvecklingen generellt vilket troligen till stor del drivs av Sveriges ökade försvarsanslag. Under de senaste veckorna kom nyheterna att Sverige har beställt två GlobalEye spaningsflygplan av Saab, till ett värde på drygt 7 miljarder kronor", skriver förvaltaren.
Förvaltaren bedömer att anledningen till att portföljen visar så god motståndskraft är att fonden är väldiversifierad och exponerad mot tre supertrender, i form av försvar, cybersäkerhet och rymd. Portföljen är också tydligt viktad mot USA, dit ungefär 88 procent av fonden fanns allokerad. Angående detta skriver förvaltaren att det visserligen finns risk för recession i USA, men att denna risk troligen är lägre än i Europa, som exempelvis möter omfattande utmaningar vad gäller energiförsörjning.
"Det råder relativt hög konsensus om att tillväxt kan bli lägre framgent och att globaliseringen avtar vilket rentav kanske leder till deglobalisering. Detta är nära knutet till geopolitiska spänningar och att länder och regioner behöver säkerställa mer tillförlitliga utbudskedjor (supply chain). Många tror att det kommer att bli allt svårare att skapa avkastning för kommande 10 år jämfört med 10 föregående. Av den anledningen tror vi att man ska söka exponering mot tillväxtsektorer som sannolikt kan växa mer än marknaden generellt och bolag med redan starka kassaflöden då de mindre lönsamma bolagen löper större risk att få ekonomiska svårigheter", skriver förvaltaren.
Fondens största innehav var vid månadsskiftet Lockheed Martin, Northrop Grumman och Raytheon Technologies med portföljvikter på 8,22, 7,32 respektive 7,22 procent.
Global Security Fund, % | juni, 2022 |
Fond MM, förändring i procent | 0,6 |
Fond i år, förändring i procent | 5,5 |