Det sammanslagna bolaget kommer att ha över 45 000 anställda, inklusive mer än 9 000 ingenjörer och projektledare. Bolagen uppskattar att sammanslagningen kommer att ge årliga synergier på cirka 300 miljoner euro från det tredje året efter slutförandet.
Fusionen innebär att aktieägarna kommer att få 50 procent vardera av det sammanslagna bolaget.
Siem Industries, som är Subsea7s största ägare, kommer att äga cirka 11,9 procent av det sammanslagna bolaget, medan Saipems storägare Eni och CDP Equity kommer att kontrollera cirka 10,6 respektive 6,4 procent. Det nya bolaget kommer att ha sitt huvudkontor i Milano och vara noterat både på Milanobörsen och Oslobörsen.
Den operativa strukturen kommer att delas in i fyra affärsområden: Offshore Engineering & Construction, Onshore Engineering & Construction, Sustainable Infrastructures och Offshore Drilling. Offshore-verksamheten, som står för cirka 83 procent av koncernens ebitda, kommer att drivas som ett självständigt bolag under namnet Subsea7. Huvudkontoret för den enheten kommer att ligga i London.
Det sammanslagna bolaget planerar att dela ut minst 40 procent av det fria kassaflödet efter leasingbetalningar till aktieägarna. Affären, som väntas slutföras under andra halvåret 2026, är villkorad av bland annat godkännande från aktieägarna och berörda myndigheter.