Bildkälla: Stockfoto

Saniona ökar omsättning under första kvartalet - har sänkt kostnaderna till skandinavisk nivå

Forskningsbolaget Saniona redovisar ökande intäkter under första kvartalet jämfört med samma period året innan. Rörelseförlusten ökade också.

Omsättningen steg 94,1 procent till 6,6 miljoner kronor (3,4).

Rörelseresultatet blev -133,2 miljoner kronor (-94,1). Resultatet före skatt var -136,5 miljoner kronor (-90,9). Totalresultatet var -122,4 miljoner kronor (-54,9). Resultat per aktie hamnade på -2,14 kronor (-0,71).

"Innan jag tillträdde i maj var mitt besked att vi ska minska kassaförbrukningen till nordiska nivåer, fokusera på värdeskapande verksamhet som vi har råd med, och återställa investerarnas förtroende", uppger vd Thomas Feldthus.

Han skriver vidare att Saniona minskat sina kostnader för den fortsatta verksamheten med 75 procent. Det betyder att forskningsverksamheten kommer att kosta cirka 70 miljoner kronor per år. Utöver detta behöver bolaget kapital för att finansiera allt kring studier.

"Saniona har många värdefulla tillgångar som verkar vara av stort intresse för potentiella samarbetspartner. Efter bara tre veckor på bolaget har jag haft förmånen att ägna ungefär en tredjedel av tiden åt möten med omkring 20 olika företag, där våra forskare har hållit presentationer på såväl konfidentiell som icke-konfidentiell grund", uppger den nya Saniona-chefen.

Han uppger också att många av de här företagen har tagit kontakt med bolaget efter tillkännagivandet om den strategiska riktningsförändringen i april. Flera företag har
begärt tillträde till vårt datarum, enligt Feldthus.

"Jag anser att det är en mycket uppmuntrande början", uppger han.

Saniona-chefen pekar också på att börskursen fallit kraftigt under 18 månader utan att man floppat med sin forskning.

"Det kan ta längre tid än 18 månader att återställa bolagets börsvärde och investerarnas förtroende. Emellertid skulle ett framgångsrikt samarbete kring en eller flera av våra tillgångar både kunna återupprätta bolagets balansräkning och bli ett första steg mot att vinna tillbaka investerarnas förtroende och därmed börsvärdet. Det är anledningen till att det är där vi
för närvarande har lagt vårt fokus", uppger han.

Saniona letar partner under de kommande 6-12 månaderna kring de produkter som man inte bedömer att man har råd att utveckla internt.

Målsättningen är att maximera värdet vid utlicensieringar.

"Saniona behålla en betydande del av värdet genom att utveckla tillgångarna internt, och eventuellt till och med genom att kommersialisera dem på egen hand. En framgångsrik skörd av det värde som en sådan strategi genererar skulle kräva direkt åtkomst till USA-marknaden", uppger han men betonar samtidigt att man inte måste ha ett huvudkontor i USA.

Saniona skall vara ett skandinaviskt bolag, och hålla en skandinavisk kostnadsmassa framöver.

"Den lovande starten för affärsutvecklingsaktiviteterna ger oss goda skäl att tro att det andra målet kommer att kunna uppfyllas och att vi inom de kommande 6–12 månaderna kan skapa betydande värde genom partnerskap avseende en eller flera av våra tillgångar. Därmed skulle det första steget vara taget för att återställa investerarnas förtroende. På kort till medellång sikt
kommer vi att vara mer opportunistiska i vårt strategiska synsätt för att stödja samarbets- och licensieringsstrategin", uppger Thomas Feldthus.

Det långsiktiga målet ligger också fast.

"Vårt långsiktiga mål är att bli ett skandinaviskt bolag inom sällsynta sjukdomar, med kommersiell verksamhet i USA, och i slutändan med bred och global räckvidd", avslutar han sitt vd-ord.

Saniona, MkrQ1-2022Q1-2021Förändring
Intäkter6,63,494,1%
Rörelseresultat-133,2-94,1
Resultat före skatt-136,5-90,9
Totalresultat-122,4-54,9
Resultat per aktie, kronor-2,14-0,71
Likvida medel279,3497,4
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER