Bildkälla: Stockfoto

Scandion Oncology-chefen tror personligen att emissionen räcker

Scandion Oncology-chefen tror personligen att emissionen räcker

Forskningsbolaget Scandion Oncology, som arbetar med teknik för att lösa problemet med resistens mot kemoterapi, är aktuella med en nyemission som inklusive teckningsoptioner kan inbringa totalt 41 miljoner kronor i nytt kapital.

- Jag tror personligen inte att vi kommer att behöva mer pengar än så här, sade vd:n Nils Brünner i samband med Financial Stockholms investerarmöte på Anglais.

Tanken är att företaget skall genomföra sina studier. Därefter kommer bioteknikbolaget, givet att resultatet av studien är som man hoppas, satsa på partnerskap eller exit. Det dröjer dock till 2021 och framåt.

Flaggskeppet är SCO-101 som skall in i fas II nu i slutet av året. Fokus ligger på bröst- och kolorektalcancer. Produkten skall lösa problemet med att cancerceller blir resistenta mot kemoterapi. Scandion Oncologys teknik kommer, om det visar sig att den fungerar, att stoppa den processen genom att omöjliggöra för cancercellen att pumpa ut kemoterapin. SCO-101 stänger istället till och dödar cancercellen. Den tesen skall nu vetenskapligt bevisas.

Givet att cancerfallen fortsätter att skörda liv är marknaden gigantisk. Brünner uppger att företagets teknik vid en kostnad på 4 000 euro per behandling ha en potential om 3,6 miljarder euro i intäkter per år för stora marknader som Europa och USA. Det rör också bara vissa cancertyper.

Scandion Oncology har också ett projekt för cancer i bukspottskörteln, SCO-201, samt för lungcancer, SCO-301. Vidare har företaget också ett projekt för antibiotikaresistens, ett projekt som framöver skall in i preklinik. Brünner ser det dock inte som ett kärnområde.

- Nästa steg är att det blir en självständig verksamhet. Vi är ett cancerbolag, säger han och betonar att företaget endast tillsätter lite resurser.
- Vi behöver hitta ett nytt hem för det sedan.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER