Bildkälla: Stockfoto

Schroder ISF Global Energy Transition minskade 9,0 procent i september - svag månad för energiomställningsaktier

Fonden Schroder ISF Global Energy Transition minskade 9,0 procent i september, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som minskade 10,2 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 16,0 procent och är därmed bättre än index som har minskat 33,6 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarteamet bestående av Mark Lacey, Alex Monk och Felix Odey.

Energiomställningsaktier var fortsatt under press i september. Detta då räntorna fortsatte stiga och svagare bolagsresultat tyngde sentimentet.

De bolag i portföljen som stod emot nedgången bäst var Schneider Electric, Nexans, Prysmian, Spie och Landis+Gyr. Även Nordex och Gurit bidrog positivt.

I den negativa vågskålen fanns Solaredge, First Solar, EDPR. Voltalia, Acciona Energia, LG Chem och Samsung SDI.

Förvaltarna skriver att man fortsätter öka exponeringen mot två typer av bolag. Dels bolag som på kort sikt är pressade men som har attraktiva tillväxtutsikter på längre sikt, likt Solaredge, Enphase, Vestas, EDPR, Umicore och Johnson Matthey.

Det andra området man väljer att öka exponeringen mot är bolag som gynnas av fortsatt starka resultat men har rimliga värderingar, likt Nexans, Spie, Prysmian och Schneider Electric.

"Vi fortsätter att distribuera likvida medel till marknaden på ett disciplinerat sätt med tanke på den bättre riskavkastning på medellång sikt som vi ser inom energiomställningen idag", skriver förvaltarna.

De största geografiska marknaderna i fonden vid månadsskiftet var USA, Frankrike och Spanien med exponeringar om 26,6, 11,2 respektive 9,9 procent.

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Vestas Wind Systems, Johnson Matthey och Umicore med portföljvikter om 6,4, 4,4 respektive 4,0 procent.

Schroder ISF Global Energy Transition, %september, 2023
Fond MM, förändring i procent-9,0
Index MM, förändring i procent-10,2
Fond i år, förändring i procent-16,0
Index i år, förändring i procent-33,6
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER