Bildkälla: Stockfoto

Schroder ISF Global Energy Transition ökade 4,5 procent i maj - gynnades av solenergi

Fonden Schroder ISF Global Energy Transition steg 4,5 procent i maj, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 2,4 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 6,6 procent och är därmed bättre än index som har minskat 7,4 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarteamet bestående av Mark Lacey, Alex Monk och Felix Odey.

Energiomställningsaktier hade en precis som resten av marknaden en volatil månad där en skarp nedgång i inledningen av månaden följdes upp av en ordentlig uppgång vilket fick månaden att avsluta i positivt territorium.

Solenergisektorn var den sektor som utvecklades bäst under månaden med ökat politiskt stöd från både Europa och Kina. Samtidigt var elektroniksektorn den sektor som utvecklades sämst.

Positiva bidragsgivare under månaden var bland annat Solaredge och Canadian Solar. Andra starka bidragsgivare var bland annat Xinyi Solar, LG Chem, Volkswagen och Nexans. I den negativa vågskålen fanns samtidigt Johnson Controls, Gurit och Nordex.

Gällande fondens aktivitet under månaden valde man att öka i First Solar, Canadian Solar och Solaredge. Samtidigt valde man även att utnyttja nedgången under månaden för att öka i LG Chem och Samsung SDI. Vidare tog förvaltarna också hem en del vinst och reducerade risken i innehav som gått starkt sista tiden genom att minska i OX2 och Elia.

Fondens tre största innehav vid månadsskiftet var Vestas, First Solar och Solaredge Technologies med portföljvikter om 6,6, 5,4 respektive 4,7 procent.

Gällande den geografiska allokeringen, hade fonden störst exponering mot Europa, följt av Amerika med exponeringar om 46,3 respektive 29,6 procent.

Vad gäller sektorer hade fonden störst exponering mot industri följt av informationsteknik med 30,4 respektive 24,2 procent.

Schroder ISF Global Energy Transition, %maj, 2022
Fond MM, förändring i procent4,5
Index MM, förändring i procent2,4
Fond i år, förändring i procent-6,6
Index i år, förändring i procent-7,4
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER