Bildkälla: Stockfoto

SEB sänker tillväxtförväntningarna för Sverige 2024-2025, spår fortsatt global mjuklandning

SEB gör mindre revideringar av sina tillväxtprognoser i senaste Outlook Investment-rapporten.

För världsekonomin revideras tillväxtprognosen upp med 0,1 procentenheter till 3,2 procent under 2024, men sänks lika mycket för 2025 till 3,1 procent (3,2). Även 2026 väntas världsekonomin växa med 3,1 procent, vilket är en oförändrad prognos.

“Sammantaget innebär detta att en global mjuklandning fortfarande är vårt huvudscenario, men att regionala divergenser bland annat medför olika behov av penningpolitiskt stöd via styrräntesänkningar”, skriver SEB.

För Sveriges del sänks tillväxtförväntningarna för i år med -0,1 procentenheter och nästa år med -0,4 procentenheter. Det innebär att Sveriges ekonomi väntas i år växa med 0,5 procent och 2,2 procent under 2025. 2026 väntas det bli ännu mer fart med en tillväxt på 3,1 procent, en upprevidering av tidigare prognos med 0,2 procentenheter.

När det kommer till penningpolitiken är kommentarerna följande:

“Inflationen faller relativt snabbt i Sverige och euroområdet, samtidigt som ekonomisk data i euroområdet är åt det svagare hållet. Detta innebär att Riksbanken kan fortsätta på inslagen väg och sänka styrräntan till 2,00 procent under våren. För ECB ser vi behov av kraftfullare åtgärder för att stimulera ekonomin, varför vår bedömning är att den europeiska styrräntan når 1,50 procent i mitten av nästa år”.

“För amerikansk räkning är bilden annorlunda. Oväntad motståndskraft i ekonomin samt ett republikanskt ledarskap som förmodas vara inflationsdrivande innebär minskat utrymme för räntesänkningar. Vi tror att Fed sänker 25 räntepunkter varje kvartal under nästa år och stannar på 3,50 procent (övre delen av intervallet)”.

Vad gäller placeringar har SEB en fortsatt övervikt mot risktillgångar i sina portföljer. Samtidigt flaggar man för att det behövs andra drivkrafter än fallande inflation och räntor.

“Det bränsle som vi räknar med kommer att gynna risktillgångar framöver är bland annat konjunkturprofilen med en stabil och sund konjunktur som successivt bör innehålla mer cyklisk kraft. Detta bör ske när styrräntorna fortsätter att sänkas och investeringarna ökar”, skriver SEB.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER