Företaget har gjort en serie förvärv det senaste året. Totalt har fyra bolag köpts in sedan i maj. Bolaget skall trots att man arbetar med att knoppa av enheten Product Information kunna förvärva.
- Ja, det stämmer. Inte minst då vi gjort fyra förvärv sedan maj förra året. Våra nya finansiella mål tar sikte på att vi ska vara aktiva inom förvärv och vi har idag en mycket god finansiell ställning som lämnar utrymme för fler strategiska förvärv framöver. Det är fortsatt intressant för båda våra affärsområden. Vi letar framför allt efter bolag som stärker vår kompetens och tillför ny inom områden som stöttar vår strategiska förflyttning. De fyra bolag vi förvärvat nu är aktiva inom digitala tjänster, digitalt lärande och hållbarhet.
Hur ser ni på er geografiska situation - finns det marknader som är vita fläckar bedömer ni?
- Engineering and Digital Services är framför allt verksamt i Norden och norra Europa och det är där vi ser att vi ska fortsätta växa framöver. Product Informations verksamhet är mer internationell och där kan fler marknader vara intressanta, både i Europa och övriga världen.
Målet är att separeringen av Product Information skall äga rum under det fjärde kvartalet. Avgörande delar väntas vara på plats i slutet av det andra kvartalet. Engångskostnaderna väntas stiga i det andra kvartalet kopplat till processen.
- Det handlar dels om engångskostnader kopplat t ex externt stöd i separationsprocessen och även förberedelser för en eventuell börsnotering. Merkostnaderna rör t ex nya medarbetare som förstärker finans-/legal/kommunikations-funktionerna i den nya koncernen – och även kostnader för att vi nu bygger två separata IT-miljöer. Vi har inte lämnat information om något intervall för kostnaderna, uppger Granlund.
Vad ser ni för utmaningar kring avknoppningen?
- En uppdelning av en koncern är ett komplext projekt där det gäller att samtidigt behålla fokus på verksamheten och medarbetarna, vilket vi upplever att vi lyckas med på ett bra sätt.
Pandemin bedömer han förstärkt vissa trender, såsom digitaliseringen.
- Det har gått lite i vågor, t ex är det just nu nya nedstängningar i Kina, vilket påverkar situationen där igen. Generellt har vi sett att personalomsättningen ökat när restriktionerna lyfts, vilket är naturligt. Kundaktiviteten har varit bra hela tiden, men vissa trender, som digitalisering och hållbarhet, har t o m accelererat under pandemin och vi ser nu ett mycket högt tryck på tjänster som hjälper bolag att ställa om sin verksamhet. Vår verksamhet har funkat bra att ställa om till distansarbete och leveranserna har fungerat mycket bra och effektivt även under pandemin, säger Markus Granlund.
I spåren av att pandemin klingat av har också rörligheten på arbetsmarknaden ökat.
- Det är generellt sett en ökad rörlighet på arbetsmarknaden i alla branscher just nu. Vi på Semcon har också en ökad personalomsättning jämfört med under pandemin, men tar emot många ansökningar till våra annonserade tjänster och har en hög takt på nyrekryteringar. Den ökade rörligheten är en möjlighet för oss att växa om vi både lyckas rekrytera fler medarbetare i hög takt och är attraktiva som arbetsgivare så våra medarbetare väljer att stanna och utvecklas hos oss, säger Semcon-chefen och fortsätter.
- Förra året i Q1 var personalomsättningstakten fortfarande låg till följd av coronapandemin. Efter sommaren såg vi att den ökade igen i takt med att länder öppnade upp och släppte på restriktionerna, en situation som vi som sagt delar med bolag i många branscher.