Bland de bolag som överträffat förväntningarna med sina kvartalsrapporter väljer förvaltarna att lyfta fram Volvo, Scania och Atlas Copco samt de nordiska storbankerna.
I USA hamnade inrikespolitiken i centrum när frågan om det amerikanska skuldtaket aktualiserades. Republikanerna lyckades få igenom ett förslag i representanthuset om att höja taket i utbyte mot stora utgiftssänkningar de kommande åren. Förslaget väntas däremot inte gå igenom i senaten.
"Frågan måste lösas inom kort och USA:s finansminister Janet Yellen varnade för att det kommer få stora negativa konsekvenser om detta inte skulle lyckas. Frågan är inte ny och brukar komma upp på tapeten då och då och i slutändan brukar det alltid lösa sig. Det polariserade politiska läget i USA gör dock att risken för att politikerna inte skall komma överens bedöms vara högre denna gång", skriver förvaltarna.
Under april lyftes återigen bankoron upp till ytan då First Republic Bank rapporterat att kunderna tagit ut mer än 40 procent av sina insättningar hos banken under det första kvartalet. Amerikanska myndigheter har meddelat att man tagit kontroll över banken och majoriteten av verksamheten kommer att säljas till JP Morgan.
I Sverige rapporterades statistik som visade på att detaljhandeln fortsätter falla och hushållens plånböcker börjar nu påverkas ordentligt av de högre räntorna.
Under månaden har även fastighetsbolagen redovisat en god utveckling gällande sina operationella verksamheter.
"Samtidigt har de högre räntorna och kreditspreadarna tyngt resultaten och medfört lägre räntetäckningsgrader. De flesta bolag har även fortsatt skriva ned värdet på sina fastigheter vilket i sin tur lett till högre belåningsgrader. På den positiva fronten kan noteras att många bolag arbetat aktivt med att hantera sin balansräkning genom avyttringar av fastigheter och återköp av utestående obligationer".
Ränte- och kreditdurationen uppgick till 1,17 respektive 2,65 år.
Största innehaven i fondens portfölj var vid månadsskiftet Castellum, Axactor och Bewi med portföljvikter om 2,3, 2,2 respektive 2,2 procent.
Gällande fondens geografiska exponering var Sverige, Norge och Danmark de största regionerna med 44,7, 13,1 respektive 5,9 procent av fondens allokerade kapital.
Simplicity High Yield, % | april, 2023 |
Fond MM, förändring i procent | 0,72 |
Fond i år, förändring i procent | 3,21 |