Under månaden höjde både Fed och den europeiska centralbanken sina styrräntor med 0,25 respektive 0,50 procentenheter. Samtidigt som man signalerade om liknande höjningar under mars.
Riksbanken höjde även räntan med 0,50 procentenheter under månaden. Utöver detta meddelade man även att man avser att strama åt penningpolitiken ytterligare, bland annat genom att sälja långa statsobligationer med start i april.
"Detta besked ledde både till stigande räntor och till att den svenska kronan stärktes efter en lång period av svag utveckling. Den sammantagna bedömningen av centralbankernas agerande och kommunikation tyder på att toppen på räntecykeln ligger längre fram än vad investerarna hade hoppats på och marknaden prissätter nu ytterligare räntehöjningar. Samtidigt har tidpunkten för när de första räntesänkningarna förväntas ske, skjutits på framtiden", skriver förvaltarna.
Obligationskurserna i den internationella kreditmarknaden föll tillbaka under månaden efter nyheterna om de stigande räntorna. Den nordiska företagsobligationsmarknaden klarade sig däremot bättre vilket bland annat kan förklaras med att många nordiska obligationer löper rörlig ränta och att de underliggande yielderna är högre i Norden.
De största innehaven i fondens portfölj var vid månadsskiftet Intea, Telenor och Loomis med portföljvikter om 1,9, 1,5 respektive 1,5 procent.
Räntedurationen uppgick till 0,19 år, samtidigt uppgick kreditdurationen till 0,93 år.
Gällande fondens geografiska exponering var Sverige största region med 77,3 procent av exponeringen.
Simplicity Likviditet, % | februari, 2023 |
Fond MM, förändring i procent | 0,47 |
Fond i år, förändring i procent | 0,94 |