Bildkälla: Stockfoto

Sista chansen för Powell på torsdag att skicka nya signaler innan Feds tysta period - SEB

I förra veckan steg de amerikanska marknadsräntorna rejält och tioårsräntan var ett tag uppe på 1,60 procent innan den vände nedåt. I dagens handel noteras 10-årsräntan till 1,44 procent, en punkt lägre än i går.

SEB skriver i dagens morgonbrev att Fed har kommunikationsproblem och att Fed-chefen Jerome Powell får en ny chans på torsdag.

"Att utvecklingen på räntemarknaden är skakig vid vändpunkter är normalt och de senaste veckornas ränteturbulens påminner om marknadens så kallade ”taper tantrum” 2013 när dåvarande Fed-chefen Bernanke började avisera kommande neddragningar i Feds obligationsköp", skriver SEB.

Att centralbanken på senaste tiden gjort stora ansträngningar att försäkra marknaden om att stimulanserna inte kommer att leda till inflation skapar ytterligare förvirring kring Feds intentioner.
Feds uttalade mål har ju varit att faktiskt låta inflationen skjuta över ett tag, skriver SEB.

På torsdag deltar Jerome Powell i en livesänd konversation om USA-ekonomin med Wall Street Journal.

"Första försvarslinjen mot ränteoron är fortfarande kommunikativ. Men skulle ränteuppgången fortsätta i en takt som hotar stabiliteten på finansiella marknader (aktier och räntor) samt utvecklingen i räntekänsliga sektorer som bostadsmarknaden kan Fed tvingas att aktivt intervenera", skriver SEB.

Enligt SEB är det då troligast att Fed i så fall utökar köpen i den längre delen av kurvan på kommande möten alternativt gör en så kallad ”Operation Twist”, där Fed säljer obligationer i korta änden av kurvan och säljer i den långa.

"Så här långt har Fed dock välkomnat högre långräntor som ett kvitto på förbättrade utsikter och denna vecka är sista chansen att skicka några nya signaler innan Fed går in i sin tysta period inför räntemötet 16-17 mars", skriver SEB.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER