Bildkälla: Stockfoto

Skandia Global Exponering minskade 2,35 procent i februari - gynnades av svenska kronans rörelser

Fonden Skandia Global Exponering minskade 2,35 procent i februari, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som minskade 2,19 procent. Det framgår av en månadsrapport.

Under månaden påverkades fonden positivt av svenska kronans rörelser mot de stora valutorna. Kronan försvagades mot den amerikanska dollarn med -1,6 procent, mot euron med -1,3 procent och mot det brittiska pundet med -1,1 procent samt mot den japanska yenen med -1,4 procent.

I USA sjönk inköpschefsindex för tillverkningsindustrin men överträffade ändå konsensus. Arbetslösheten steg från 3,9 till 4,0 procent. I eurozonen sjönk det preliminära inköpschefsindexet för tillverkningsindustrin. Det kinesiska inköpschefsindexet för tillverkningsindustrin var oförändrat.

"I övrigt var fokus främst på upptrappningen till –och inledandet av –den ryska invasionen av Ukraina. ECB, Reserve Bank of Australia och Sveriges Riksbank beslutade att behålla sina styrräntor oförändrade. Bank of England höjde som väntat sin styrränta med 25 baspunkter till 0,5 procent och Reserve Bank of New Zealand höjde som väntat sin styrränta med 25 baspunkter till 1,0 procent. Räntor på 10-åriga statsobligationer steg", skriver förvaltaren.

Basmetaller hade en positiv utveckling då zink- och nickelpriserna steg. Guldpriset steg med 6 procent under februari. Oljepriset steg 10,8 procent till 101,22 dollar per fat.

De största innehaven i fondens portfölj var vid månadsskiftet Apple, Microsoft och Amazon.com med portföljvikter om 5,3, 4,2 respektive 2,7 procent.

Gällande fondens sektorexponering var de största sektorerna teknik, finans och sjukvård med exponeringar om 23,7, 17,0 respektive 13,4 procent.

Skandia Global Exponering, %februari, 2022
Fond MM, förändring i procent-2,35
Index MM, förändring i procent-2,19
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER