Förvaltningsstrategin är att följa ett skräddarsytt jämförelseindex, som har hållbarhetsfokus. Fonden har följt indexutvecklingen med små avvikelser beroende bland annat på transaktionskostnader och effekten av att fonden integrerar hållbarhet i enlighet med Skandia Fonders regler för fonder med hållbarhetsfokus. Kronans rörelser mot de stora valutorna påverkade fondens absoluta avkastning positivt under månaden.
I USA steg samt överträffade inköpschefsindexet för tillverkningsindustrin (ISM) konsensus. Den officiella mätningen av amerikanska arbetsmarknaden missade däremot förväntningarna när den visade att 235 000 jobb skapades i augusti. Arbetslösheten sjönk från 5,4 till 5,2 procent. I eurozonen missade det preliminära inköpschefsindexet för tillverkningsindustrin konsensus när det sjönk. Kinesiska data inkom överlag i underkant i förhållande till förväntningarna, skriver förvaltarna. I övrigt var det bland annat fokus på det kollapsande kinesiska fastighetsbolaget Evergrande samt inflationsdata och centralbankernas minskning av QE-programmen. Federal Reserve, ECB, Bank of England, Bank of Japan, Reserve Bank of Australia och Sveriges Riksbank beslutade att behålla sina styrräntor oförändrade. Räntor på 10-åriga statsobligationer steg överlag.
Inom valutaområdet så försvagades kronan mot den amerikanska dollarn med -2,3 procent och mot den japanska yenen med -0,4 procent, men stärktes mot euron med +0,6 procent och mot det brittiska pundet med +0,8 procent. Basmetallerna utvecklades negativt då koppar-, zink- och nickelpriserna sjönk. Guldpriset sjönk -2,5 procent.
Skandia Global Exponering, % | september, 2021 |
Fond MM, förändring i procent | -3,36 |
Index MM, förändring i procent | -3,29 |