Han framhåller att det för ett år sedan handlade mycket om hur höga energipriserna skulle bli, hur mycket räntekostnaderna skulle öka och sedan hur mycket dyrare matkassen skulle bli.
– Nu har konsumenterna en tydligare bild av hur mycket de har att röra sig med. Osäkerheten är inte borta, men det är mer stabilt.
Bryts bokningsläget ut geografiskt så är trycket störst från Danmark, med en ökning på 36 procent jämfört med i fjol, vilket till stor del har sin grund i den svaga svenska kronan. Men detta återspeglas även på svenska gäster:
– Många av svenskarna som åker på skidsemester gör det på hemmaplan, eller i Skandinavien då det är väldigt kostsamt utomlands, säger Stefan Sjöstrand och tillägger: – Barnfamiljer var generellt avvaktande i fjol men glädjande är att de är tillbaka. Det ser vi till exempel på skidskolan som ökat 30 procent mot i fjol.
Bokningsläget ligger nära rekordåret 2021-2022 efter pandemin.
– Vi ligger strax bakom. Det ser väldigt starkt ut och det är vi positivt överraskade av.
Trots den starka efterfrågan sänker ni utdelningen, varför?
– Det är styrelsens förslag, att dela ut 51 procent, vilket är i linje med policyn. Vinsten blev trots en tillväxt på 5 procent lägre i fjol på grund av framförallt högre kostnader.
Ni har ökat intäkterna från fastighetsutveckling, är det en trend som väntas fortsätta?
– Backar vi bandet till 2017-19 så kom en stor del av resultatet från fastighetsexploateringar. 2020 lade vi en ny strategi med stort fokus på kärnverksamheten och att bygga ut med verksamhet på våra destinationer som till exempel shoppar och restauranger i anslutning till fjällanläggningarna. Parallellt utvecklar vi numera detaljplanerna själva och säljer inte bort råmark: Då (2017-2019) hade vi 140-175 miljoner kronor i vinster från exploatering medan vi framåt kommer att ha cirka 70-100 miljoner kronor per år i exploateringsvinster. Vi har många projekt i pipelinen och det är kopplat till att vi äger mycket mark i anslutning till backarna och det märker vi en efterfrågan på.
Hur ser efterfrågan på semesterboenden ut jämfört med bostadsmarknaden i stort, skulle du säga?
– Rent generellt har det blivit mer avvaktande men samtidigt ser vi att det finns en attraktivitet för boende nära backarna, varför de projekten är prioriterade.
I kvartalsrapporten lyfter ni fram Destinationspass, vad är det och hur kommer ni utveckla det?
– Vi har varit i den alpina branschen i 48 år, vilket är vår hemmaplan, men samtidigt bestämde vi oss 2020 att utöka med verksamhet året runt och har investerat i olika aktiviteter. Jag har börjat hitta en modell för hur man kan ta betalt för en väl fungerande sommarverksamhet och det är bland annat genom de här passen där allt inkluderas, ungefär som ett åkband på ett nöjesfält.
Tittar ni fortsatt på att växa genom förvärv?
– Vi har gjort kompletterande förvärv de senaste tre åren, till exempel med Trysilguidene för att skaffa fler kompletterande verksamheter och har köpt Klövsjö sportshop, vilket gör att vi ökar närvaron, men vi har fortfarande mycket att göra i våra destinationer. Vi har mycket mark att fortsätta att växa på och utöka skidområdena. Jag tror att det finns fortsatta möjligheter på den mark vi redan äger.
Ni uppger att ni kommer att vara lite mer försiktiga om ni inte behöver göra en investering. Vill du utveckla det?
– Historiskt har det legat på 300-400 miljoner kronor, men i år har vi ökat investeringarna till 750 miljoner kronor. Vi kommer att gå ner till 500-600 miljoner kronor, men det är alltså fortfarande högre än det har varit historiskt.
En summering:
– Vi tror fortfarande på en stark efterfrågan på fjällsemestrar och året runt-verksamhet. Vi vill fortsätta att utveckla destinationerna och vi ser att när vi investerar, så bokar gästerna.