Bildkälla: Stockfoto

Skohandeln fortsätter att gå starkt - Stilindex

Både kläd- och skohandeln noterades för en högre försäljning under januari, men skillnaderna var stora mellan kategorierna.

Klädhandeln hade bara en marginell försäljningsökning på 0,7 procent, jämfört med samma period året innan, medan skoförsäljningen steg hela 12,3 procent. Det visar nya siffror från Svensk Handel.

“Skohandeln har verkligen ett positivt momentum just nu. För fjärde månaden i rad uppvisar delbranschen positiva siffror. Särskilt imponerande blir det givet konsumenternas urholkade köpkraft. Men vi ser samtidigt hur rea-perioderna förlängs in i januari, vilket kan innebära ett uppsving i försäljning”, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.

När det kommer till klädhandeln påpekar Larsen att många kunder besöker både fysiska butiker och e-handel, men helt enkelt konsumerar betydligt mindre.

“Men man ska ha med sig att det hade kunnat vara värre. Jämförelsetalen 2023 var ovanligt höga till följd av att vi under 2022 fortsatt levde med pandemirestriktioner”, tillägger hon.

Det är också värt att påpeka att resultaten presenteras i löpande priser, och utgår man från de senast presenterade inflationssiffrorna för kläder, innebär januarisiffrorna en minskning i volym för klädhandeln.

Framöver tror man på en ljusning för branschen.

“Likt för andra delar av handeln tror vi att optimismen inom branschen kommer att öka gradvis under 2024. Detta givetvis förutsatt att inflationen fortsätter ned, samtidigt som Riksbanken under året sänker styrräntan. Godare tider är alltså att vänta så småningom”, säger Larsen.

Januari 2024/2023Januari 2024/2022
Kläder0,7 procent24,1 procent
Skor12,3 procent35,6 procent
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER