Bildkälla: Stockfoto

Smygrabatter i SBB:s miljardförsäljning - Affärsvärlden

Fastighetsbolaget SBB meddelade i går att den tidigare kommunicerade avyttringen av en fastighetsportfölj värd 9 miljarder kronor inte blir av. Affären var efterlängtad eftersom SBB är i behov av att minska skuldsättningen. I stället har bolaget sytt ihop en annan transaktion där SBB flyttar över hela sitt bestånd av utbildningsfastigheter till det nybildade dotterbolaget SBB Educo som sedan avyttras till 49 procent till infrastrukturinvesteraren Brookfield. Det skriver Affärsvärlden i en kommentar på torsdagen.

I affären ingår att SBB ska driva och förvalta Educo. För denna förvaltningstjänst kommer Educo betala 1,8 procent av driftnettot till SBB.

"Lägger man ihop alla godbitar som SBB bjuder Brookfield på summerar alltså de totala rabatterna till 6,8 miljarder kronor, eller drygt 15 procent av fastigheternas bokförda värde", skriver tidningen.

Affärsvärlden konstaterar att SBB förbinder sig att tillhandahålla Educo med finansiering om totalt 14,5 miljarder kronor till en fast ränta på 3 procent i sex års tid.

"Kanske ger Brookfieldaffären lite andrum och en vändning i SBB-aktien. Regelbundet trixande från en vd och storägare med kniven mot strupen får oss dock att undra vilka andra eftergifter bolaget kan tänkas ha gått med på i årets övriga avyttringar. Vi är fortsatt neutrala till aktien", skriver Affärsvärlden i sin slutsats.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER