Bildkälla: Stockfoto

Södra investerar två miljarder i ny affär - blir störst i världen på sulfatlignin

Skogsägarföreningen Södra satsar två miljarder kronor i en ny affär för att bli störst i världen på produktion av sulfatlignin, en produkt som kan ersätta fossila material i flera olika produkter. Investeringen sker i fabriken i Mönsterås och beräknas vara i drift 2027. Det framgår av ett pressmeddelande.

- Skogen ska räcka till mycket när samhället fasar ut det fossila. För framdrift i den omställningen behöver hållbarhet och lönsamhet gå hand i hand, och Södras sulfatlignininvestering är ett lysande exempel där vi gör mer av varje träd och samtidigt stärker skogsgårdens lönsamhet. Det här är en stor investering för Södra och för den gröna omställningen, säger Lotta Lyrå, vd på Södra.

Idag används ligninet till att generera energi, men med den förädlingsprocess Södra nu investerar i, kommer en större andel av vedråvaran till användning som produkt.

Sulfatligninproduktionen kan leda till att fossila råvaror motsvarande 125 000 ton koldioxidutsläpp per år, trängs undan. Satsningen kommer dessutom möjliggöra nya energieffektiviseringar vid massabruket samt ge möjlighet till cirkulär tillverkning av andra kemikalier från massabrukets restflöden, vilket bidrar ytterligare till utvecklingen av ett hållbart samhälle.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER