En av tio känner dessutom en oro för att behöva flytta inom det närmast året till följd av Riksbankens räntehöjningar. Bland kvinnor mellan 18 och 34 svarar fler, 16 procent, att de är oroliga för att tvingas flytta.
Samtidigt har matpriser en fortsatt stor påverkan på hushållsekonomin, där 78 procent av respondenterna uppger att de ökade matpriserna har störst inverkan på ekonomin. 45 procent pekar ut räntehöjningar på bolån som det som påverkar ekonomin mest, vilket är en ökning från förra årets 36 procent. Samtidigt minskar andelen som upplever att högre bränslepriser påverkar mest från 55 till 46 procent.
"Högre bensin och dieselpriser upplevs påverka hushållsekonomin på landsbygden och norra Sverige mest, medan hushållen i Stockholmsområdet är mer pressade av högre matpriser och räntekostnader", säger Shoka Åhrman, Sparekonom och strateg på SPP och Storebrand Sverige.
Dessutom verkar oron för att förlora jobbet under de kommande 12 månaderna ha ökat. Förra året svarade nära nio av tio att de inte var oroliga för att förlora jobbet, motsvarande siffra i år visar att sex av tio inte är oroliga för att förlora jobbet.
42 procent tror att deras konsumtion kommer minska det kommande året, jämfört med det föregående och ungefär lika många svarar att de behöver minska sina utgifter.
"Det kan vara tecken på att hushållens motståndskraft och buffertsparandet som används som krockkudde för ökade kostnader och/eller fortsatt konsumtion kan minska kommande 12 månader", säger Shoka Åhrman.