Bildkälla: Stockfoto

SSAB planerar att investera 45 miljarder i två nya elektrostålverk

Stålbolaget SSAB planerar att investera 45 miljarder kronor för att bygga två elektrostålverk i Luleå och finska Brahestad. Stålverket i Luleå beräknas stå klart 2030 och bolaget avser avveckla befintlig verksamhet med koksverk, masugn och stålverk till samma år. Det framgår av ett pressmeddelande.

– Investering är 45 miljarder kronor i Luleå och Brahestad, något mer i Luleå, säger SSAB:s vd Martin Lindqvist till Svt Nyheter.

Utsläppen av koldioxid väntas minska med cirka 90 procent.

Det nya stålverket i Luleå kommer att byggas inom bolagets befintliga industriområde på Svartön. Produktionsvolymen kommer att ligga i nivå med nuvarande kapacitet med möjlighet till ett bredare produktutbud.

SSABs planerade teknikomställning kräver tillstånd enligt miljöbalken. Omfattande miljökonsekvensutredningar pågår och bolaget inleder samråd.

"Samrådet är ett viktigt steg i den historiska omvandling av svensk stålindustri som vi står inför. Vår nya toppmoderna anläggning som vi vill bygga i Luleå möjliggör inte bara en fossilfri värdekedja från gruva till färdig produkt, utan stärker vår konkurrenskraft och breddar vårt produkterbjudande. Det är också ett avgörande steg för Sverige att nå sina klimatmål och åtaganden enligt Parisavtalet", säger vd Martin Lindqvist.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER