Bildkälla: Stockfoto

Stagflation i USA ett basscenario enligt tidigare Fed-ekonom, varnar för oförberedda marknader

Stephen Roach, tidigare Fed-ekonom och ordförande för Morgan Stanley i Asien, har pratat med CNBC om det ekonomiska tillståndet i USA. Roach uppgav i intervjun att han ser stagflation, det vill säga en kombination av låg tillväxt med hög inflation, som sitt basscenario och varnar att marknaderna inte är redo för konsekvenserna av att försöka komma till rätta kring detta.

“Marknaderna är inte ens i närheten av att förstå den fulla omfattningen av vad som kommer att krävas för att få kontroll över efterfrågan../../..Det understryker bara det djupa hål Jerome Powell befinner sig i just nu”, sade Roach.

Roach själv anser att Fed måste gå hårdare åt än med räntehöjningar på 50 punkter per möte om man vill driva ned inflationen.

"50 baspunkter räcker inte. Och genom att utesluta något större än så sänder han (Powell) bara en signal om att han är bunden. Och marknaderna känner sig obekväma med den slutsatsen”, sade Roach som tror att inflationen ligger på över 5 procent vid årsslutet.

Inflationen i USA uppmättes senast till 8,3 procent i april, en marginell nedgång från toppen på 8,5 procent föregående månad.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER