Bildkälla: Stockfoto

Statistik över börsfallet i USA – snabbaste korrigeringen någonsin

Statistik över börsfallet i USA – snabbaste korrigeringen någonsin

Börserna i USA fortsatte att falla kraftigt på torsdagen och S&P 500 stängde 4,4 procent lägre vilket innebär den största nedgången på en dag sedan 2011. Sedan rekordstängningen på 3 386,15 den 19 februari har indexet nu fallit 12 procent.

För både Dow Jones Index och S&P 500 kan den här veckan också bli den sämsta sedan finanskrisen 2008, beroende på utvecklingen under fredagen.

Det har dessutom tagit bara sex dagar för S&P 500 att falla med 10 procent från en all-time high vilket är den snabbaste korrigeringen i historien, enligt Deutsche Banks chefsekonom Torsten Slok.

Financial Times har gjort egna beräkningar och kommit fram till att det är den snabbaste korrigeringen sedan juli 1933. Då föll S&P 500 med 13,3 procent på bara två handelsdagar.

Rädslan i marknaden har även fått det så kallade skräckindexet VIX att skjuta i höjden. Under torsdagen rusade indexet med 42 procent till 39,16, den högsta nivån sedan februari 2018. Samtidigt har räntan på den amerikanska tioårsräntan tryckts ner till en rekordlåg nivå på grund av ökad efterfrågan på räntepapper.

Fear & Greed-index från CNN Money, en sammanvägning av flera indikatorer, har fallit rejält under veckan och stängde vid 13 punkter på torsdagen efter att ha noterats nära 100 i början av året. Den aktuella nivån indikerar extrem rädsla i marknaden och historiskt har en botten ofta närmat sig när indexet närmar sig noll.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER