Bildkälla: Stockfoto

Storbankerna ser splittrade åsikter inom Riksbanksdirektionen

Riksbanken släppte under morgonen sitt protokoll från senaste räntemötet, där styrräntan höjdes 1 procentenhet till 1,75 procent.

Av protokollet framgår det att ledamöterna förväntar sig en högre inflation framöver och att samtliga ledamöter stod bakom prognosen om höjda räntor.

Efter att protokollet blev offentligt har flera av storbankerna kommenterat dess innehåll, där samtliga lyfter fram att centralbankens direktion verkar delad.

"Även om det politiska beslutet var enhälligt visar protokollet att det faktiskt fanns olika åsikter inom styrelsen. Breman anser till exempel att den nuvarande styrräntan är "klart kontraktiv" medan Ohlsson vill se en "mindre expansiv" penningpolitik", skriver Danske Bank i en kommentar.

För det kommande mötet i november spår Danske Bank en höjning på 75 punkter.

Även Swedbank noterar delade åsikter mellan ledamöterna. Enligt banken ligger Stefan Ingves och Henry Ohlsson åt det hökaktiga hållet medan Anna Breman och Martin Flodén är mer duvaktiga.

Swedbank spår även de en höjning på 75 punkter i november och 25 punkter i februari.

Nordea har något lägre förväntningar inför mötet i november. Banken tror på en höjning på 50 punkter för kommande möte samt 25 punkter för mötet i februari, men tar skydd bakom att prognoserna är osäkra på grund av den splittrade ledningen.

"Riksbankens direktion är splittrad, vilket understryker de osäkra utsikterna. Växelkursen och därmed andra centralbankers politiska ställningstaganden spelar roll. Den höga räntekänsligheten i ekonomin är ett bekymmer för vissa styrelseledamöter och har förmodligen bidragit till den ganska blygsamma räntebanan", skriver Nordea i en kommentar.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER