Bildkälla: Stockfoto

Storbritannien ska låna direkt från centralbanken

Centralbanken i Storbritannien, Bank of England, kommer att köpa statspapper direkt från regeringen. Det innebär i praktiken att regeringen lånar pengar från centralbanken via en facilitet som senast användes under finanskrisen, rapporterar BBC.

Annons

Det är kontroversiellt för en centralbank att förse pengar direkt till regeringen, men både Bank of England och finansdepartementet menar att åtgärden är tillfällig.

Normalt sett använder regeringen skatteintäkter för att betala för offentliga tjänster som sjukhus och skolor. Om det är brist på skatteintäkter lånar regeringen resten från investerare genom att emittera obligationer. I dagsläget behöver dock regeringen få in mycket pengar på kort tid för att betala för sitt ekonomiska stimulanspaket och vänder sig därför direkt till centralbanken.

EU har lagar som förbjuder centralbanker att skapa pengar för att direkt finansiera offentliga myndigheter. Så kallad monetär finansiering riskerar att leda till att priserna stiger okontrollerat, något som hänt i Zimbabwe och Venezuela.

Börsvärldens nyhetsbrev
Annonser