Bildkälla: Stockfoto

Storytels investeringar i ljudboksproduktion ger resultat, global expansion kommer fortsätta – finanschef

Storytels investeringar i ljudboksproduktion ger resultat, global expansion kommer fortsätta – finanschef

Storytel ska fortsätta sin globala expansion och bolaget är övertygade om att ljudboken kan bli stor i alla världens länder på sikt. Det säger bolagets finanschef Sofie Zettergren till Finwire.

Storytel ökade omsättningen med 27 procent till 338 miljoner kronor i andra kvartalet, samtidigt som nettoförlusten mer än fördubblades till 64 miljoner kronor. Bidragande var den svaga svenska kronan som tyngde resultatet på grund av stora marknadsföringskostnader och investeringar i innehåll på nya marknader.

Finanschefen konstaterar att täckningsbidraget faktiskt var bättre i andra kvartalet jämfört med det första.

"Detta förklaras delvis av att vi hade en högre marknadsandel, det vill säga av total konsumtion i tjänsten var en större andel på innehåll som vi själva äger. Det visar att våra investeringar i ljudboksproduktion ger resultat."

Storytel finns i dag på 13 marknader varav Sverige, Norge och Danmark är lönsamma. Vd Jonas Tellander sade i rapportens videopresentation att ytterligare en eller två marknader förhoppningsvis går med plus nästa år, och enligt finanschefen är det just nu Island och Nederländerna som har närmast till att visa vinst.

Ljudboksbolaget har inte legat på latsidan gällande expansionstakten då man för ett år sedan endast fanns på sju marknader. Näst på tur står Mexiko och Bulgarien. På en fråga om när bolaget är nöjda med expansionen svarar Sofie Zettergren:

"Vi har inte gått ut med någon information om nästkommande år än men vi vill fortsätta vår globala expansion och är övertygade om att ljudboken kan bli stor i världens alla länder på sikt".

Under kvartalet lanserades bolagets egna läsplatta Storytel Reader och den första leveransen sålde slut direkt. I nuläget kan plattan endast användas för läsning men en lyssningsfunktion planeras innan slutet av året.

Storytel går inte ut med hur många enheter det rör sig om och finanschefen vill heller inte kvantifiera vilka förväntningar som finns på försäljningen, men bolaget tror att e-böcker har en stor potential på den svenska marknaden och andra länder, som Storbritannien.

"Nu i början är det såklart en del utveckling som behöver göras efter den initiala feedbacken från kunder. När vi har en sömlös produkt och kundupplevelse kommer vi trycka på mer och expandera utomlands", säger Sofie Zettergren.

Storytel har i dag nära 4 procent av Sverige och Danmarks befolkning som kunder och Norge ligger inte långt efter. De marknaderna räknas ändå inte som mogna.

"Det finns fortfarande potential att öka de marknaderna med kanske 50 eller till och med 100 procent från var vi är idag. Huruvida det är överförbart till större marknader som Indien eller Ryssland återstår att se", sade vd Jonas Tellander i rapportvideon.

Finanschefen konstaterar att man de senaste åren vuxit med cirka 60 000 abonnenter årligen i Sverige, en siffra som spås kunna uppnås "i år och några år till".

Under 2017 var Storytels marknadsandel 84 procent. Sedan dess har Akademibokhandeln lanserat en egen ljudbokstjänst och till konkurrenterna hör även Bookbeat.

"Såhär långt ser vi inte att vi har tappat mot konkurrenter utan då snarare att totalmarknaden har vuxit", säger Sofie Zettergren om konkurrensen.

Länkar och källor:

mb.cision.com

www.youtube.com

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER