"ECB reviderade samtidigt upp sina inflationsprognoser och inflationen väntas nu att hamna på 8,1 procent 2022, 5,5 procent 2023 och 2,3 procent 2024. Ur presskonferensen tolkade marknaden det som en 'mjukare signal' när Centralbankschefen, Christina Lagarde, i detta tal sa att ECB 'expects to raise interest rates further' jämfört mot föregående möte då man uttryckte det 'over the next several meetings the ECB expects to raise interest rates further'. Europeiska räntor sjönk efter detta uttalande för att senare stiga de sista dagarna på månaden", skriver förvaltarna.
Vidare skriver förvaltarna att risktillgångar som aktier och krediter handlats positivt under månaden. Samtidigt som den nordiska marknaden ligger lite efter och har fortsatt att tappa mark på grund av den höga exponeringen mot den räntekänsliga fastighetssektorn.
"Primärmarknaden i Norden (dvs utgivning av nya obligationer i marknaden) är för närvarande helt stängd. Få bolag accepterar dagens höga kreditspreadar som vi obligationsinvesterare kräver för att investera i deras obligationer. Ett exempel på detta är Nibe som i början av månaden sonderade marknaden om att ge ut en ny 3-årig obligation. Bolaget valde att ställa in emissionen för att man tyckte att prislappen (kreditspreaden) blev för hög", fortsätter förvaltarna.
Fondens yield var på 7,8 procent och kreditdurationen på 2,5 år.
Marknadsrisk stod för 61 procent av fondens allokering, följt av high yield och likviditet på 26 respektive 13 procent vid månadsskiftet.
De största innehaven var Wallenius Wilhelmsen, Nordea Liv & Pension och Balder med exponering om 2,1, 2,1 respektive 1,9 procent.
Strand Företagsobligationsfond, % | oktober, 2022 |
Fond MM, förändring i procent | -0,38 |
Index MM, förändring i procent | 0,10 |