"Förutom fruktansvärda konsekvenserna för Ukrainas invånare så har invasionen konsekvenser för världsekonomin på flera plan. EU, USA, Japan och ytterligare ett antal länder har infört ekonomiska sanktioner mot Ryssland som redan nu är rejält kännbara och har fått befolkningen i Ryssland att rusa till bankomaterna för att ta ut sina pengar, men det får också konsekvenser för oss själva. Det stryper tillgången på rysk gas och olja och driver därmed upp marknadspriserna på dessa råvaror. Oljebristen kan leda till att vi i Europa kan tvingas införa ransonering av fordonsbränsle", skriver förvaltaren.
Energibristen i Europa kan leda till högre inflation, men samtidigt förväntas centralbankerna att agera med lättare åtstramningar än vad man tidigare förväntat sig för att inte sätta ytterligare press på ekonomin. Förvaltaren menar att detta framförallt gynnar tillväxtföretag inom mjukvara då de är mindre beroende av varuförsörjning. Även gruvbolag spås gynnas av detta marknadscenario.
Fonden har successivt minskat risknivån i portföljen sedan årsskiftet.
"Vi har också skiftat exponering och minskat i verkstadsrelaterade bolag samt ökat i bolag som kan gynnas av den nya situationen. Eftersom vi inte kan veta vilket utfall det blir måste dock åtgärderna vara balanserade. En missad uppgång är också en betydande kostnad. Risken är alltid att man då stressas att köpa när det är dyrt och sedan följer med i nästa börsfall. Det är egentligen efter en lång uppgång som risken är som störst och när det faller som det dyker upp möjligheter", avslutar förvaltaren.
De största noterade innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Lundin Mining, Embracer, Astra Zeneca, Nyfosa och Intrum. Aktievikten uppgick till 46,1 procent inklusive ett innehav i en global aktiefond.
Strand Förmögenhetsfond, % | februari, 2022 |
Fond MM, förändring i procent | -4,20 |
Index MM, förändring i procent | -3,45 |