Bildkälla: Stockfoto

Strand-förvaltaren Simon Tarvainen ser positivt på IoT, Tobii och NRC lyfts fram som intressanta innehav

Strand-förvaltaren Simon Tarvainen ser positivt på IoT, Tobii och NRC lyfts fram som intressanta innehav

Den nya Strand-förvaltaren Simon Tarvainen med ett förflutet på EFN samt Ålandsbanken ser positivt på teknologin Internet of Things (IoT), eller sakernas internet som den kallas på svenska.

I en intervju med Finwire lyfter Tarvainen även fram teknikbolaget Tobii och järnvägsentreprenören NRC som intressanta innehav.

Han tillträdde sin nya roll på Strand Kapitalförvaltning i december.

"Mitt arbete består till stor del av att träffa och analysera bolag, vilket är roligt att få göra i Strands regi då vi ofta tittar på börsens riktigt små bolag där det verkligen lönar sig att göra analysen", berättar den nya förvaltaren.

I inledningen av intervjun tas trender på teknikmarknaden upp, framförallt vilka möjligheter och hot som finns.

"Generellt finns alltid möjligheter att hitta bolag som drivs av strukturella trender och som erbjuder den bästa produkten på marknaden. En sådan trend under 2019 kommer vara behovet av ökad säkerhet inom Internet of Things", uppger Tarvainen.

Förvaltaren pekar på att endast cirka 5 procent av samtliga IoT-enheter på marknaden idag bedöms vara skyddade mot intrång. För att säkerställa ett skydd införs GDPR-liknande reglering inom både USA och Europa, berättar han.

Ett bolag som verkar på den marknaden är Uppsala-baserade IAR Systems som anses leverera marknadsledande IoT-lösningar. De har nyligen lanserat en programvara som enligt Tarvainens uppfattning skyddar kundernas IoT-produkter klart mer effektivt än de lösningar som finns på marknaden idag.

Riskerna, anser han, finns främst i bolag där marknaden värderar tillväxt i en användarbas utan att fundera över vilka marginaler bolaget kan uppnå och utan att förvanska sitt erbjudande och tappa marknadsandelar.

"Snapchat har varit ett uppenbart exempel och jag tror att till exempel många streamingtjänster kommer att möta samma problematik framöver", kommenterar Strand-förvaltaren.

En sektor som Tarvainen följer inom teknikuniversumet är gaming. Under gårdagen tittade han bland annat på spelbolagen THQ Nordic och G5 Entertainment. De släppte kvartalsrapporter med helt olika mottaganden på aktiemarknaden.

Den förstnämnda steg kraftigt under gårdagen och är upp cirka 36 procent hittills i år.

Omsättningen för THQ i det fjärde kvartalet uppgick till 1 380,6 miljoner kronor (255,4), att jämföra med Factset analytikerkonsensus som låg på 1 279. Resultatet efter skatt blev 114,3 miljoner kronor (73,4), analytikerkonsensus 125.

Bolagets vd Lars Wingefors uttryckte i rapporten stor optimism om framtiden och nämnde att man vid kvartalets slut hade 77 spel under utveckling, vilket är fler än vid något tidigare tillfälle.

"Det var återigen ett mycket stabilt kvartal från THQ och som väntat nya förvärv som bör skapa värden på sikt. Årets pipeline ser bra ut och jag tror de överträffar analytikernas förväntningar även i år", säger Tarvainen.

Speljätten släpper storspelet Metro Exodus imorgon. I dagsläget har spelet ett kritikerbetyg om 83 procent på Opencritic, en sida som sammanställer recensioner för de olika formaten.

Däremot har det varit mycket rubriker i media och bland spelare kring spelet, efter beslutet att tidsexklusivt lansera PC-versionen av spelet på den nya plattformen Epic Games. Det huvudsakliga motivet är att plattformen tar en lägre intäktsandel än den ledande spelplattformen Steam, som har flest användare.

"Värt att ha i åtanke är att Metro Exodus antagligen får en del negativa användarrecensioner vid lanseringen imorgon till följd av kontroversen kring Epic Games-exklusiviteten, vilket dock inte bör påverka resultatet i det andra kvartalet", kommenterar förvaltaren.

G5 som haft en tuff tid på börsen sedan i somras kom däremot med en rapport för det fjärde kvartalet som var svagare än väntat på både omsättning- och resultatnivå. Aktien föll kraftigt på rapportdagen, men har återhämtat sig något idag.

Omsättningen för G5 uppgick till 340,7 miljoner kronor (356,8), att jämföra med Factset analytikerkonsensus som låg på 362. Rörelseresultatet blev 18,6 miljoner kronor (15,9), väntat rörelseresultat var 20,7.

"G5 ser inte ut att komma på fötter i närtid och jag tror fortfarande att konsensus för 2020 står för högt. Med det sagt har värderingen pressats något enormt och vid tecken på tillväxt i de nyare spelen bör det finnas anledning att värdera upp aktien", säger Tarvainen.

Han nämner även att ledningen inte fick en enda fråga under telefonkonferensen vilket anses säga något om marknadens intresse för bolaget.

På ämnet egna bolagscase lyfter han fram Tobii inom tekniksektorn. Utanför tekniksektorn ses järnvägsentreprenören NRC som ett intressant innehav.

Marknadens höga förväntningar på Virtual Reality, förkortat VR, ser äntligen ut att kunna uppfyllas.

"VR:s höga krav på övrig hårdvara, vilket idag är en enorm tröskel för konsumenten, sjunker drastiskt genom Tobiis teknik som lanseras i HTC:s nya Vive Pro Eye under det andra kvartalet", berättar Strand-förvaltaren.

HTC:s produkt blir fortfarande för dyr för att ta VR till den breda massan. Han tillägger dock att det förhoppningsvis bara är början på Tobii:s framfart inom segmentet.

Vad gäller NRC har bolagets aktivitet i Norge varit hög, medan det svenska järnvägsunderhållet ses av Tarvainen som fortsatt extremt eftersatt.

"Vi bör se en ökad aktivitet i Sverige under 2019 och förvärvet av VR-track ger nya möjligheter på den finska marknaden", bedömer den tidigare Ålandsbanken-analytikern.

Järnvägsbolagets värdering ses även som attraktiv med ett P/E-tal strax under 10 baserat på konsensusprognoser för 2019.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER