Vidare skriver förvaltaren att variationen i resultat och kursreaktion har varit större än vanligt. Förvaltaren tror att detta beror på ett antal faktorer, dels är aktiemarknaden extra känslig för signaler om svagare efterfrågan och dels är kostnadsbilden för producerande bolag fortfarande rörlig, vilket i sin tur leder till stora resultatavvikelser mot analytikernas estimat. Därutöver har många av aktierna som fallit mest på rapport haft stora uppgångar under våren vilket gjort fallhöjden extra hög.
"Eftersom många av kursfallen föranleddes av stora uppgångar ser vi inte särskilt stora möjligheter till bottenfiske i de bolag som fallit mest efter de rapporterat. Mer intressant är de bolag som vi vet är cykliska och som är under press i dagens svaga ekonomi men vars aktier ändå straffades på rapporterna, så som skogs- och konsultbolagen", utvecklar Thorén.
Avslutningsvis skriver förvaltarna att det finns många bolag som hanterat årets oro väl och som skulle kunna få en fin utveckling framöver i ett mer gynnsamt klimat.
“Även om bolag och aktier har klarat sig bra genom årets konjunkturoro så finns i våra ögon många framtida vinnare i ett realiserat mjuklandningsscenario. I förvaltningen sneglar vi mest mot de bolag vars intjäning nu är pressad och har mest att vinna på en återhämtning. En period av rejäl vinsttillväxt från låga nivåer, samt värderingsstöd i stillastående eller sjunkande marknadsräntor skulle göra susen för många av de aktier som har ett tufft år i backspegeln", fortsätter förvaltaren.
Största noterade innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Xvivo, Evolution, Beijer Ref, Sdiptech och Green Landscaping.
Aktievikten i fonden uppgick samtidigt till 84,3 procent.
Strand Småbolagsfond, % | juli, 2023 |
Fond MM, förändring i procent | 2,34 |
Index MM, förändring i procent | 1,25 |