Bildkälla: Stockfoto

Svag styrelse i Skånska Energi kapitulerar för lågt uppköpsbud – SvD Börsplus

Svag styrelse i Skånska Energi kapitulerar för lågt uppköpsbud – SvD Börsplus

Skånska Energis aktie stängde igår på 65 kronor, en nedgång från över 70 kronor i somras.
I dag kommer ett uppköpsbud på 60 kronor som rekommenderas av styrelsen i Skånska Energi. Det är sällan styrelser kapitulerar så villkorslöst inför utmaningen att skapa värde för ägarna. Finns det chans för budhöjning? Den frågan ställer sig SvD Börsplus i en analys på torsdagen.

Styrelsen gör inga försök att argumentera för att 60 kronor är ett förmånligt pris utan nöjer sig med att hävda ett erbjudandet återspeglar bolagets tillväxt- och lönsamhetspotential.

Erik Penser Bank har lämnat en intetsägande "fairness opinion" om budet. Till saken hör att Erik Penser Bank är Certified Advisor för Skånska Energi och alltså har till uppgift att granska informationen från bolaget. Intressekonflikten är uppenbar, skriver Börsplus.

"Vi kan inte bedöma värdet i Skånska Energi mer än att konstatera att styrelsen antingen är inkompetent som säljer till för låg kurs eller att de är skyldiga sina ägare en bättre förklaring till varför de ska sälja aktien till 60 kronor", skriver Börsplus.

Vidare framhålls att det är märkligt att rekommendera ett bud baserat på politisk osäkerhet kring ett förslag från en regering som med stor sannolikhet kommer bli utbytt inom kort, eller kanske inte får majoritet för sitt förslag.

"Notera också att köparen är riskkapitalist som inte kan utvinna synergier. De ser ändå möjligheter att skapa värden väsentligt högre än 60 kronor per aktie. Annars skulle de inte lägga ett bud. Skånska Energi och Erik Penser Bank har ett ansvar att bättre förklara varför ägarna ska sälja till Ancala", avslutar Börsplus.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER