Svensk ekonomi lyfter 2025 - Handelsbankens konjunkturprognos
Bildkälla: Stockfoto

Svensk ekonomi lyfter 2025 - Handelsbankens konjunkturprognos

Handelsbanken bedömer att reallönerna börjar att öka i år och att Riksbanken inleder räntesänkningar. Men först nästa år, när inflationen är under kontroll, öppnas dörren för finanspolitiken och svensk ekonomi kan ta ordentlig fart.

Det skriver Handelsbanken i sin senaste konjunkturrapport.

”Det blir ett tufft år till men sedan lättar det. Vi räknar med att budgeten för 2025 kommer att innehålla ofinansierade reformer på omkring 70 miljarder kronor, med både mer pengar till kommunsektorn, offentliga investeringar och hushållen”, säger Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman.

I Handelsbankens nya konjunkturprognos räknar bankens makroekonomer med att inflationen fortsätter svalna, vilket gör det lättare att mjuklanda ekonomin. De enorma ekonomiska obalanserna de senaste åren ligger nu till stora delar bakom oss. Den höga efterfrågan har dämpats med en stram penningpolitik, samtidigt som världsekonomins kapacitet återhämtat sig. Det leder till en mer stabil och förutsägbar utveckling de kommande åren.

”Vi räknar med att en försiktig återhämtning i svensk ekonomi inleds andra halvåret i år. Nästa år tar tillväxten i ekonomin mer fart då penningpolitiken blir mindre åtstramande, arbetsmarknadsläget ljusnar och finanspolitiken mer expansiv”, säger Christina Nyman

En förbättrad omvärldskonjunktur och gradvis lägre räntor bidrar inte bara till stigande konsumtion, utan även till att exporten och företagens investeringar vänder upp mot slutet av 2024.

Handelsbankens makroekonomer räknar med att BNP i princip är oförändrad i år (tidigare prognos 0,0), för att därefter stiga med 2,4 procent nästa år (tidigare prognos 2,4) och öka 2,5 procent 2026.

Gällande räntesänkningar spretar det ordentligt just nu i synen på när en första räntesänkning kommer och hur snabbt räntan kan sänkas utan att inflationen tar ny fart.

”Det centrala är inte startpunkten i sig utan att inflationen kommer ner utan en ekonomisk hårdlandning. Ingen centralbank vill riskera att inflationen tar fart igen, det skulle bli kostsamt för hushållen och skada förtroendet för centralbanker och inflationsmål, vilket har varit väldigt viktigt för att få ner inflationen och lyckas mjuklanda ekonomin”, säger Christina Nyman.

Riksbankens prognos indikerar en räntesänkning som tidigast under 2025, när inflationen legat på målet en längre tid. Handelsbankens ekonomer gör dock bedömningen att Riksbanken kommer att byta strategi och redan i februari muntligt signalera att räntesänkningar kan inledas under andra halvåret 2024, förutsatt att framstegen mot inflationsmålet står sig.

En första räntesänkning väntas därmed i juni. Då är inflationen fortfarande över målet men på en trovärdig trend ner. Bankens ekonomer ser framför sig en styrränta på 3,25 procent i slutet av 2024 och 2,25 procent under senare delen av 2025, vilket är i linje med Handelsbankens uppskattning av normalnivån.

Den svenska inflationen, KPIF, beräknas landa på 2,5 procent i år (tidigare 2,8) och 2,0 procent nästa år (tidigare 2,0). Under 2026 spås inflationen uppgå till 2,5 procent.
Sverige2023202420252026
(siffror inom parantes septemberprognosen)
BNP, kalenderjusterad-0,2 (-0,6)0,1 (0,0)2,4 (2,4)2,5
Inflation, KPIF6,0 (6,1)2,5 (2,8)2,0 (2,0)2,1
Styrrränta4,00 (4,00)3,25 (3,75)2,25 (2,75)2,25
Källa: Handelsbanken



Börsvärldens nyhetsbrev