Bildkälla: Stockfoto

Svenska exportbolag planerar att utöka anställningarna

Stigande räntor och en mer orolig omvärld tycks just nu inte påverka exportbolagen, som planerar att utöka sina anställningar under de kommande tolv månaderna. Det visar en färsk undersökning från Svensk Exportkredit (SEK).

Totalt 4 av 10 företag (37 procent) planerar att anställa fler i Sverige och 3 av 10 företag (34 procent) planerar att anställa fler utomlands under de kommande tolv månaderna.

- Resultatet är lite förvånande, givet vad vi trodde för ett år sedan och det utmanande omvärldsläget. Men i ljuset av att svensk export faktiskt ökade med hela 23 procent 2022, enligt siffror från SCB, så är det naturligtvis rimligt och framför allt är det väldigt glädjande att det går bättre än exportörerna själva förutspådde, säger Magnus Montan, vd för SEK, i en kommentar.

Totalt cirka 200 exportföretag har svarat på undersökningen och dessa bolag har en exportvolym om minst 25 miljoner kronor.

Värt att notera är att Ifo tidigare i veckan släppte statistik över exportförväntningarna i Europas största ekonomi Tyskland. Där rasade bolagens exportförväntningar under den senaste månaden.

Ifos exportförväntningar sjönk till 1,8 i maj, jämfört med 6,5 i april. Det är den lägsta nivån sedan november 2022, rapporterade Finwire under gårdagen.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER