Bildkälla: Stockfoto

Svenska sågbolag blöder - Danske Bank

Vintern blir tuff för de svenska sågverken. Det bedömer Danske Bank som pekar på att byggmarknaden såväl lokalt som i Europa bromsar in. Priserna på sågade trävaror faller samtidigt som priset på timmer går upp.

– Vår bedömning är att sågverkens resultat faller kraftigt under fjärde kvartalet 2023 och första kvartalet 2024. Det allvarliga läget har eskalerat under hösten i takt med skenande timmerpriser, säger Johan Freij, skogsexpert på Danske Bank.

Den danska storbanken menar att marknadssituationen för sågverken är helt unik. Byggandet i Sverige är nere på 90-talets krisnivåer och orderböckerna för Europas byggbolag gapar tomma. Skogsägarna håller samtidigt priset uppe och väntar med avverkning. Trävaruköparna spekulerar också i att priserna skall bli ännu lägre.

Priserna på sågade trävaror har sjunkit med 10 procent sedan i somras. De flesta sågverken går också med förlust. Danske Bank spår en konsolidering på sikt i branschen.

– Hoppet står till att låga trävarulager och globala produktionssänkningar ska dämpa prisfallet och gynna svensk sågindustri. Räddningen kan finnas i det amerikanska bostadsbyggandet som bör ta fart inom ett halvår, säger Johan Freij.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER