Bildkälla: Stockfoto

Swedbank tror på stigande inflation i vinter

Swedbank tror att inflationen kommer passera 9 procent under det fjärde kvartalet, främst föranlett av den ansträngda energisituationen. Samtidigt hävdar banken att stora utmaningar är att vänta för den regering som tillträder efter valet i höst. Det framgår av en färsk makroanalys.

Nästa fredag presenteras inflationssiffrorna för juli, och Swedbank förväntar sig en tillfällig avmattning av konsumentpriserna - då de spår en siffra om 8,3 procent för perioden. Samtidigt som banken ger sin prognos över inflationen i slutet av året - där de tror att energikrisen kommer förvärras ytterligare - noterar de även att de långsiktiga inflationsförväntningarna den senaste tiden skruvats upp.

"Bland penningmarknadens aktörer har även de mer långsiktiga förväntningarna börjat nå väl obekväma nivåer för Riksbankens smak. 5-åriga KPI-förväntningarna studsade upp till 2,5 procent i juli medan de 2-åriga nådde 3,4 procent", skrivs det.

Därtill noteras det kommande valet i Sverige, och banken tror att den nya regeringen kommer få en tuff mandatperiod att hantera.

"Finanspolitiken behöver hitta rätt balans mellan att å ena sidan stötta de mest utsatta hushållen
och å andra sidan begränsa stimulanserna så att inflationen inte eldas på, vilket skulle tvinga fram ännu fler räntehöjningar från Riksbanken. Något som kan vara lättare sagt än gjort", skriver Swedbank.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER