Bildkälla: Stockfoto

Third Point har köpt storpost i Shell, vill se uppdelning av bolaget - WSJ

Hedgefonden Third Point, med Daniel Loeb i spetsen, har köpt in sig i Royal Dutch Shell och uppmanar oljejätten att dela upp sig i två bolag. Aktieposten är på mer än 500 miljoner dollar vilket gör att Third Point seglar upp som en av de största investerarna i bolaget, uppger källor till Wall Street Journal.

Third Point har skickat ett brev till investerarna i Shell. Där framgår att man vill att bolaget ska överväga att skapa två fristående bolag. Det ena skulle inkludera den äldre verksamheten så som raffinering med stabila kassaflöden och det ena med förnybar energi och andra enheter som kräver rejäla investeringar.

Genom en uppdelning skulle bolagets strategi bli tydligare och de olika delarna skulle attrahera olika typer av investerare, resonerar hedgefonden.

I brevet uppger Third Point att de två sidorna har fört tidiga diskussioner, men det framgår inte hur Shell ställer sig till förslaget.

Tidigare i år lade Shell fram planer på att påskynda skiftet till grönare energi genom att minska ned på oljeproduktionen och istället investera i biobränslen och laddinfrastruktur för elbilar. Det är dock förknippat med stora investeringar och sker på områden där oljebolagen inte nödvändigtvis har en konkurrensfördel, skriver WSJ.

Shell har ett marknadsvärde på nära 200 miljarder dollar och bolaget släpper sin rapport för tredje kvartalet under torsdagen.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER