Nyheten om den nya coronamutationen Omikron förklaras, utöver den uppdämda militära oron, vara en annan bidragande orsak till varför börsen föll. Marknaden drogs med i det globala börsfallet, poängterar förvaltaren.
Fortsättningsvis nämns en ökad oro kring eventuella sanktioner mot Ryssland från USA.
”Den amerikanske senatorn Menendez har föreslagit förändringar i lagstiftningen som skulle ge presidenten utvidgade möjligheter att införa hårda sanktioner mot Ryssland, om Ryssland bidrar till att trappa upp situationen i Ukraina”, skriver förvaltaren.
Gällande enskilda bolag nämns Gazprom, som under perioden kom med starka siffror med en höst som varit kall och en efterfrågan som bedöms vara god i både Europa och Asien.
”De höga gaspriserna håller i sig och bolaget sitter nu i en perfekt situation. Bolagets kassaflöde kommer fortsätta vara starkt. Vi räknar med en utdelning på mellan 15 och 18 procent”, fortsätter Colliander.
Utöver Gazprom har InterRao, Lukoil och Gazpromneft kommit med fina siffror. Förvaltaren nämner även Transneft, som överträffade förväntningarna något med sina räkenskaper.
Vidare beskrivs USA vara bekymrade över oljepriserna, där landet släppt ut olja från sina strategiska reserver. Colliander skriver att ytterligare länder gjort samma sak, såsom Storbritannien och Indien men att detta inte påverkat oljepriset nämnvärt.
Bästa innehav för fonden hittills i år har varit Novolipetsk Steel, Polymetal och Renaissance Insurance. I den negativa vågskålen för året återfinns Sberbank, Surgutneftegas och X5 Retail Group.
Carnegie Rysslandsfonds tre största innehav i slutet av månaden var Gazprom, Sberbank och Novatek med portföljvikter om 9,4, 8,7 respektive 8,1 procent. Största sektor var energi, följt av råvaror och finans.
Carnegie Rysslandsfond, % | november, 2021 |
Fond MM, förändring i procent | -5,35 |
Fond i år, förändring i procent | 26,87 |