Bildkälla: Stockfoto

"Turkiets problem väger tyngre än Greklands"

"Turkiets problem väger tyngre än Greklands"

Är Turkiet en kris som blåser förbi och egentligen skapar ett köpläge eller kan utvecklingen för Turkiet skaka de globala marknaderna på allvar? Det frågar sig Anders Elegmyr på Jarl Securities i en analys.

Detta efter att den turkiska liran fallit med 16 procent i fredags vilket Elgemyr ser som en enormt stor rörelse när man talar om valutor som sällan rör sig mer än 0,5 procent per dag.

"Hade det varit en fråga om Turkiet enskilt hade vi enkelt kunnat säga att krisen lär blåsa över".

Turkiets ekonomi är fyra gånger så stor som Greklands BNP, men här är det inte skulden utan den exponering som bankerna hade mot Grekland och att Grekland var en del av EU, skriver han och fortsätter:

"ECB var tvingade att lösa bankernas problem, annars hade flera europeiska banker gått under och eventuellt dragit med sig ytterligare länder. Helt klart fick den grekiska befolkningen offras för att rädda bankerna. Detta lär inte gå att göra denna gång utan ECB får hantera bankerna enskilt och det finns i dagsläget alla skäl att tro att ECB kommer att rädda bankerna även denna gång".

Turkiets skuldsättning är 50 procent av BNP. Här anser Elgemyr att problemet ligger i att en tredjedel av denna ska omsättas inom ett år.

Detta sprider förstås oro inom Europa där flera banker har hög exponering mot Turkiet såsom Spaniens BBVA, Italiens UniCredit och franska BNP Paribas. Generellt förefaller spanska banker ha hög exponering.

"Turkiet har tidigare mottagit stöd från IMF men sådant stöd kommer inte utan motkrav såsom krav på räntehöjningar för att stävja inflationen som är uppe på 15 procent. Erdogan gör dock det mesta för att inte höja räntan då han ser det som en prestigesak. Detta gör att det inte finns någon snabb lösning i sikte utan det kan bli värre innan det blir bättre."

Den stora faran med Turkiet anser han ligga i kopplingen mot Ryssland då de två länderna har en sammanflätad ekonomi.

[widget_subscribe]

"Eftersom Ryssland dras med stora ekonomiska problem så kan ett större fall för Turkiet innebära att även Ryssland dras in i en ny allvarlig kris, likt den landet drabbades av 2014 när oljepriset föll. Insynen i den ryska ekonomin är alldeles för dålig för att något säkert ska kunna sägas om denna,. Det är därför snarast tiden som får utvisa detta".

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER