Bildkälla: Stockfoto

Turkiska liran tappar mot dollarn - sjunker för nionde dagen i rad

Den turkiska liran har på tisdagen tappat upp emot 2 procent mot dollarn till 15,8820 som sämst, och noterar därmed en nedgång för den nionde raka dag i rad. Under 2022 har liran tappat 17 procent, konstaterar Reuters.

Bakom nedgången finns den allmänna oron för den globala ekonomin, men även för den turkiska ekonomin som förutom hög inflation även står inför ett underskott i bytesbalansen.

Enligt analytiker som Reuters talat med kan valutan fortsätta att depreciera om det inte kommer in mer utländsk valuta i systemet. Men ett liknande fall som det i december - när liran föll till 18,4 mot dollarn - tror de inte är sannolikt.

Liran låg stabil i början av året efter att den turkiska regeringen samt centralbanken skyddat den genom olika program och valutareserver. Den turkiska centralbankens reserver för utländsk valuta uppges ha sjunkit under förra veckan med mellan 3-4 miljarder dollar, ned från 15 miljarder en vecka tidigare.

Förra året upplevde valutan ett kraftigt fall efter att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan valde att införa ekonomiska lättnader trots en stigande inflation.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER