Bildkälla: Stockfoto

Tyska bolag inom fordonssektorn är pessimistiska om framtiden

Affärssituationen har förbättrats för tyska fordonstillverkare och i synnerhet för deras leverantörer. Det visar Ifos Business Survey.

Indikatorn steg till 28,4 i maj, upp från 23,5 i april.

"Datatrenden indikerar dock att en vändpunkt är på väg eftersom förväntningarna för de kommande månaderna är genomgående pessimistiska", säger Anita Wölfl, industriexpert på Ifo, i en kommentar.

De tyska fordonsunderleverantörerna är klart mer positiva och för första gången på två är uttalar de sig positivt om lönsamheten.

De tillfrågade företagen var dock pessimistiska om de kommande månaderna. Inom fordonsindustrin som helhet föll företagens förväntningar till -14,1 enheter i maj.

En tydlig utmaning för sektorn är den internationella konkurrenssituationen. Enligt Ifo Business Survey anser sig fordonstillverkare och underleverantörer vara relativt väl positionerade i Tyskland och i andra EU-länder. Men utanför Europa bedömer de sin konkurrenskraft som betydligt svagare. Här pekar Wölfl bland annat ut de kinesiska biltillverkarna som en orsak.

Tyskland är Europas största ekonomi och en mycket viktig handelspartner för Sverige. Fordonsindustrin är stor i Tyskland.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER