Bildkälla: Stockfoto

Tyska inflationen lägre än väntat i november - storbank förväntar sig samma utfall för EU-området

Konsumentpriserna i Tyskland ökade mindre än väntat i årstakt i november. Den totala inflationen landade på 2,3 procent, även det mindre än väntade 2,6 procent, drivet av lägre energipriser. Storbanken Commerzbank väntar sig nu att inflationen för EU-området kommer in under förväntningarna.

På årsbasis steg konsumentpriserna, KPI, 3,2 procent (+3,8), att jämföra med Bloomberg analytikerkonsensus som väntade en ökning på 3,5 procent.

Timo Wollmershaeuser, som är chef över prognoser på Ifo-institutet, förväntar sig enligt Reuters att inflationen dock kommer öka till cirka 4 procent i december på grund av baseffekter, men sedan sjunka ner under 3 procent i början på nästa år.

Den tyska inflationssiffran är en temperaturmätare inför den totala inflationen för EU-området, som släpps imorgon torsdag.

Commerzbank skriver i en kommentar på onsdagen att deras prognoser för morgondagens siffra är lägre än vad marknaden väntar sig i helhet.

"Inflationen föll mer än väntat i november, inte bara i Tyskland utan även i Spanien och Irland. Vi uppskattar nu att euroområdets inflation faller till 2,4 procent i november. Detta skulle vara långt under förväntningarna på 2,7 procent", uppger banken.

Tyskland, %november, 2023Konsensusoktober, 2023
KPI, YY3,23,53,8
EU Harmoniserad KPI, YY2,32,53,0
Konsensusdata från Bloomberg
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER