Bildkälla: Stockfoto

USA investerar 300 miljoner dollar i 'massiv' databas för forskning inom Alzheimers

USA:s National Institute on Aging (NIA) finansierar ett sexårigt projekt på upp till 300 miljoner dollar för att bygga upp en massiv databas för forskning om Alzheimers sjukdom, skriver Reuters. Projektet ska följa amerikanernas hälsa i årtionden och syftar till att göra det möjligt för forskarna att få nya insikter om den neurodegenerativa sjukdomen.

Målet är att dataplattformen ska innehålla långsiktig hälsoinformation från 70-90 procent av den amerikanska befolkningen. Plattformen kommer att bygga på data från medicinska journaler, försäkringskrav, apotek, mobila enheter, sensorer och olika statliga organ.

"Data från den verkliga världen är vad vi behöver för att fatta många beslut om läkemedels effektivitet och för att verkligen titta på en mycket bredare population än vad de flesta kliniska prövningar kan täcka", sade Nina Silverberg, chef för NIA:s program för forskningscentrum för Alzheimers sjukdom, i en intervju med Reuters.

Att spåra patienter före och efter att de utvecklar Alzheimers symtom ses som en viktig del av arbetet med att göra framsteg mot sjukdomen, som kan starta omkring 20 år innan symptom uppkommer, skriver Reuters.

När plattformen väl har byggts kan den också följa patienterna efter att de har fått behandlingar som Leqembi, som fick ett påskyndat amerikanskt godkännande i januari mot tidig Alzheimers sjukdom och som förväntas få ett fullt FDA-godkännande senast den 6 juli.

Den amerikanska statliga försäkringsorganisationen Medicare kommer troligen att kräva sådan spårning i ett register som ett villkor för ersättning för Leqembi.

"Vi har inte utformat det för det ändamålet", sade Silverberg, men "det kan vara möjligt" att använda det för det ändamålet.

Leqembi (lecanemab) har sitt ursprung hos svenska Bioarctic men är utlicensierat till japanska Eisai i utbyte mot milstolpsbetalningar och royalties på försäljning. Eisai i sin tur har ett samarbete med amerikanska Biogen.

Alzecure och Alzinova är ytterligare två svenska forskningsbolag som utvecklar kandidater mot tidig Alzheimers sjukdom.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER