Det israeliska vågenergibolaget Eco Wave Power noteras på First North omkring den 18 juli. Bolaget har utvecklat en teknik för att utvinna energi ur vågor utan att påverka havsbottnen eller förknippas med dyra installationer eller reparationer.
- Jag tror att vi kommer att se en boom för vågenergi framöver, säger Inna Braverman, vd för bolaget, till Finwire.
Eco Wave Power noteras på First North under sommaren och tar i samband med noteringen in 150 miljoner kronor i en emission för att skala upp och expandera verksamheten. Teckningskursen i erbjudandet är 19 kronor och om erbjudandet övertecknas har styrelsen möjlighet att utöka med upp till 50 miljoner kronor. Teckningskursen motsvarar en värdering av bolagets aktier om 548 miljoner kronor före erbjudandet.
Till skillnad mot andra bolag i sektorn har Eco Wave en teknik som redan visat sig fungera och bolaget har sedan tre år tillbaka en anläggning som genererar el till elnätet i Gibraltar, framhäver vd:n.
- Vi går inte till marknaden för att finansiera vår forskning och utveckling. Vi har redan utvecklat tekniken och vill nu ha chansen att expandera den och skala upp verksamheten, säger Inna Braverman och tillägger:
- Det är ovanligt i vår bransch.
Förutom anläggningen i Gibraltar har bolaget planer på att sätta upp energianläggningar i Storbritannien, Mexiko och Kina. Europa väntas bli en viktig region för bolaget och det är också en av anledningarna till att det israeliska bolaget beslutat att noteras på en svensk handelsplats.
- Europa är de som har störst engagemang i klimatet och investerar mest i förnyelsebar energi. I och med att många kunder och ägare vi har är regeringar och pensionsfonder behöver vi bli mer transparenta och där passar svenska börsregler bra.
Inna Braverman och hennes medgrundare David Leb, som också är bolagets styrelseordförande, lade grunden för bolaget 2011. De båda grundarna intresserade sig för förnyelsebar energi och specifikt vågenergi men såg inte att det fanns några bra lösningar på marknaden.
- Vi såg en stor potential för vågenergi men inga lösningar som var kommersiellt gångbara på marknaden. Majoriteten av branschen arbetade ute till havs med höga utvecklingskostnader, dyr installation och stor risk att stationerna gick sönder.
Dessutom möttes de av motstånd av miljöaktivister då anläggningarna var fästa vid havsbottnen och påverkade ekosystemet där.
För att komma runt problemen utvecklade de en teknik som kunde fästas på land. På så vis fick de miljöaktivisternas stöd och fick dessutom lägre produktions- och installationskostnader.
- Vi satte inte all dyr utrustning i floaters utan på land, vilket sänkte kostnaden rejält, säger hon.
Bolagets vågutrustning har nu en produktionskostnad motsvarande solenergi, men producerar dubbelt så mycket energi eftersom att energiutvinningen är aktiv även under natten. Bolaget utvärderar flera intäktsvägar, dels genom att vara operatörer för anläggningarna och sälja elen dels att sälja utrustningen till elbolag. Den föredragna varianten är dock den förstnämnda som ska vara mer lönsam, enligt Inna Braverman.
- Produkten betalar sig själv inom 6-7 år och därefter kan vi bara tjäna pengar. Säljer vi tekniken är det mycket lägre marginaler, säger hon.
I samband med etableringen på den svenska handelsplatsen ska bolaget också upprätta en svensk organisation och söker nu en finanschef som ska vara baserad i Sverige. På sikt kommer bolaget även att rekrytera folk för marknadsföring och ett ingenjörs-team.