Bildkälla: Stockfoto

Vänsterpartiet vill att staten får förtur att köpa från SBB

Oppositionspartiet Vänsterpartiet vill att staten får förtur vad gäller att förvärva fastigheter från fastighetsbolaget SBB. Det skriver partiets företrädare Nooshi Dadgostar och Ali Esbati i ett inlägg på DN Debatt.

Partiet vill att frågan snabbutreds. SBB har historiskt profilerat sig mot att hyra ut just byggnader till offentlig sektor. Det är just dessa fastigheter som Vänsterpartiet vill ha kontroll över vem som äger.

"De får inte hamna hos oseriösa eller säkerhetspolitiskt skadliga ägare. Ett uppköp bör dock ske utan att i onödan berika bolagets ägare, vilket kräver ny lagstiftning", uppger partiet.

Duon uppger vidare att SBB redan från början agerat osunt då affärsmodellen i princip byggt på extremt låga räntor.

Vänsterpartiet pekar också på en tidigare utredning som Kommuninvest gjort, som visade på att det var en dålig affär för kommuner och regioner att sälja sina fastigheter för att sedan hyra tillbaka dem.

"Faktum kvarstår dock att cirka 750 samhällsviktiga fastigheter nu ägs av SBB. Men staten behöver inte ­passivt se på när dessa fastigheter ­riskerar att hamna hos olämpliga ägare", skriver partiet.

Vänsterpartiet pekar på hembud och på Finland där det finns en statlig förköpsrätt inom en rad fastighetsområden av säkerhetsskäl.

Vänsterpartiet betonar också att man inte vill se en "bail-out" av aktieägarna i SBB.

"Staten behöver nu agera. Men den bör inte gå in på fastighetsmarknaden som budgivare på SBB:s fastigheter. Det skulle bara trissa upp priset och i praktiken rädda SBB:s ägare från krisen", uppger partiet.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER