Bildkälla: Stockfoto

Världens länder överens om nytt klimatavtal i Glasgow

Klimatavtalet i Glasgow har utmynnat i att länderna bland annat kommit överens om att fasa ned kolkraft som saknar miljöteknik samt även subventioner av fossila bränslen. Initialt var det planerat att slutavtalet skulle innehålla orden ”fasa ut” men detta fick ändras till ”fasa ned” efter invändningar från Indien och Kina. Detta fick brittiske parlamentarikern Alok Sharma, som ledde förhandlingarna vid klimatmötet, att kritisera länderna.

”Kina och Indien får förklara sig till de mest klimatsårbara länderna i världen”, sade Sharma.

Anmärkningsvärt är också att ordet ”fossilt” för första gången nämns i slutavtalet efter att Saudiarabien blockerat det i 30 år.

Efter att klimatavtalet kommit till anser de flesta att det är ett steg framåt om än inte ett tillräckligt stort.

Johan Rockström, professor i miljövetenskap, uppger att världen är nu på väg mot 1,8 eller 1,9 graders uppvärmning.

”När vi tog oss till Glasgow följde vi en väg mot katastrof, som skulle ta oss till 2,7 graders global uppvärmning vid slutet av det här århundradet”, säger han till SVT.

SVT:s klimatkorrespondent Erika Bjerström skriver i en analys att det trots avtalet finns stora misslyckanden, särskilt kring ländernas klimatplaner vilka är otillräckliga.

”Ländernas nya klimatplaner är otillräckliga. Även om prognoserna förbättrats något går världen fortfarande mot 2,4 graders uppvärmning till seklets slut. Isarna kommer att fortsätta att smälta och haven att stiga. För att det globala klimatarbetet ska ha någon trovärdighet måste utsläppskurvan börja gå ner rejält innan 2030”, skriver hon.

Klimatavtalet i Glasgow innehåller inga straffmekanismer, vilket innebär att man får förlita sig på att varje land gör sitt bästa med att minska utsläppen. 197 länder har undertecknat avtalet.

Klimatavtalet innehåller också ökade klimatbistånd till fattiga länder, ersättning till drabbade länder drabbade av klimatförändringar, regler för utsläppshandel, uppdaterade mål i slutet av 2022 samt fler separata överenskommelser, så som löften från 110 länder om att stoppa avskogningen.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER