Bildkälla: Stockfoto

Världens största vapenproducenter ökade intäkterna med 4,2 procent under 2023

De 100 största vapen- och militärtjänstföretagen ökade sina intäkter till 632 miljarder dollar under 2023, en ökning med 4,2 procent jämfört med föregående år. Det visar nya data från Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (SIPRI). Ökningen drevs av krig i Ukraina och Gaza, regionala spänningar i Östasien och upprustningsprogram globalt.

Särskilt företag i Ryssland och Mellanöstern rapporterade kraftiga intäktsökningar. Mindre producenter visade sig vara effektivare på att möta den ökade efterfrågan, och nästan tre fjärdedelar av företagen i SIPRI:s topp 100 ökade sina vapenintäkter.

"Det skedde en markant ökning av vapenintäkterna under 2023, och detta kommer sannolikt att fortsätta under 2024", säger Lorenzo Scarazzato, forskare vid SIPRI:s program för militärutgifter och vapenproduktion.

"Vapenintäkterna för de 100 största vapenproducenterna återspeglade fortfarande inte fullt ut omfattningen av efterfrågan, och många företag har inlett rekryteringskampanjer, vilket tyder på att de är optimistiska om framtida försäljning", fortsätter han.

USA dominerar, men utmanas av produktionsproblem. De 41 amerikanska företagen i topp 100 stod för hälften av de totala intäkterna, 317 miljarder dollar, en ökning med 2,5 procent från 2022. Trots detta rapporterade jättar som Lockheed Martin och RTX minskade intäkter, främst på grund av problem i komplexa leveranskedjor, särskilt inom flyg- och missilsektorn. Enligt SIPRI förväntas tillväxten fortsätta under 2024, då många företag redan utökar sin produktion och rekryterar fler medarbetare för att möta efterfrågan.

Europa halkar samtidigt efter. Detta trots satsningar på försvaret i Nato-länderna. De 27 europeiska företagen i SIPRI:s topp 100 (exklusive Ryssland) redovisade sammanlagt 133 miljarder dollar i intäkter under 2023, endast en ökning med 0,2 procent jämfört med föregående år. Det är den lägsta tillväxten bland världens regioner. Enligt SIPRI beror den blygsamma tillväxten på att europeiska företag som tillverkar komplexa vapensystem främst arbetade på äldre kontrakt under året. Intäkterna speglar därför inte det stora inflödet av nya beställningar. Vapensystem med längre produktionstider har en naturlig eftersläpning i att möta ökad efterfrågan.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER