Bildkälla: Stockfoto

'Vi kan få ut mer lönsamhet i förvärvade bolag i takt med att vi växer' - Humbles vd

Humble släppte förra veckan en rapport som visar på en stark omsättningstillväxt och stigande lönsamhet. I en intervju med Finwire kommenterar vd Simon Petrén rapporten och framtiden för bolaget.

När Petrén ska belysa någon höjdpunkt från rapporten väljer han att ta upp hur de presterat på de nya finansiella målen.

– Något jag tycker är intressant är hur vi levererar på de nya finansiella målen som vi presenterade för tre veckor sedan. Tittar vi på första kvartalet vad gäller nettoomsättningen, så hade vi 9 procent måluppfyllnad på de gamla målen som vi gick ut med i slutet av mars. Jämför vi nu ett kvartal senare, efter att ha reviderat upp målen med 65 procent, når vi fortfarande 15 procent måluppfyllnad av nya målsättningen - endast ett kvartal senare. Med de gamla målen hade vi haft en uppfyllnadsgrad på 24 procent, så det säger sig självt att vi låg lite väl konservativt till i och med att målen är satta för 2025.

Han kommenterar att samma sak gäller för lönsamheten, där de visade 10 procent måluppfyllnadsgrad i förra rapporten, en siffra som nu uppgick till 17 procent trots en höjning av lönsamhetsmålet med 87,5 procent.

De tidigare finansiella målen för 2025 presenterades i mars i år och reviderades upp efter cirka 5 månader.

– Vi reviderade upp målen efter mindre än ett halvår, det skulle vi givetvis inte göra om vi inte är övertygade om att vi kan leverera på dem. Förhoppningsvis kan vi höja dem ytterligare i framtiden om vi ligger bra till i prognosen.

Synergier pekas bland annat ut som framgångsfaktor när det gäller att öka lönsamheten för koncernen, synergier som är större än man räknat med.

– När vi genomfört förvärven av de 20 första bolagen har vi noterat att det finns fler materiella synergier och affärsmöjligheter att kunna kapitalisera på, än vad vi prognostiserat i den initiala analysen. I takt med att vi växer, blir bättre och effektivare i vår integration av företagen mot vår strukturella plattform, kan även vi får ut mer lönsamhet i de bolagen vi förvärvar.

I vd-ordet beskriver skriver Petrén även att ett kostnadseffektiviseringsprogram nu lanserats, något som är tänkt att skruva upp lönsamheten ytterligare.

Humble redovisar idag enligt K3s regelverk, men där det inte är otänkbart att bolaget kan byta till IFRS i takt med att det blir större. Givet att man idag, enligt K3s regelverk, tvingas skriva ner de immateriella tillgångarna relaterade till förvärv med 20 procent per år, blir således inte resultatet relevant att jämföra, utan en investerare bör istället studera Humbles kassaflöde och EBITDA som mått på verksamhetens lönsamhet.

Den organiska försäljningstillväxten var stark under kvartalet och kom in på 17 procent, trots tuffa jämförelsetal från första halvåret av 2020.

– Vi är stolta att kunna presentera en så pass stark organisk försäljningstillväxt trots tuffa jämförelsetal. Vi mäts nu med ett första kvartal 2020 som inte var drabbat av Covid-19 och ett andra kvartal som var präglat av hamstring av produkter inom FMCG. För resterande del av 2020, om man ser till vår bransch, så påverkades framför allt exporten. Många distributörer och nya butiker vågade då inte ta in nya produkter och många distributörer jobbade istället med att reducera sitt lager för att frigöra kapital.

Men Humble-chefen menar att den tiden är förbi.

– Vi ser nu med den tillväxt vi har under första halvåret att även exporten börjar öppna upp, vi får nya listningar, får in nya varumärken och därmed kunna skönja möjligheterna med att kapitalisera på den gedigna säljorganisation och det starka exportnätverket som nu finns etablerat i gruppen, mycket tack vare förvärven av Humble Co och Naty.

Som kvitto på andra verksamhetsförbättringar och potentialen med de långtgående synergierna som kan realiseras, tas de bolag upp som verkat längst inom koncernen, Pändy och Bayn Solutions.

– Om vi tittar på Pändy och Bayn Solutions, som var de verksamheter vi började med i andra kvartalet förra året, så hade vi ganska kraftiga förluster och en lägre försäljning som historiskt inte riktigt tagit fart. Det är något vi verkligen fått ordning på och nu kan vi redovisa en positiv EBITDA för alla bolag i koncernen. För mig är det ett kvitto på att vi har byggt en stark struktur för att snabbt kunna skala bolag och samtidigt hålla en tillfredsställande lönsamhetsgrad.

Som slutkommentar säger Petrén.

– Vi tittar aktivt på många större strategiska samarbeten med stora distributörer och återförsäljare globalt, där vi fått responsen att ”Vi vill arbeta med hela Humble-portföljen och köper ni något nytt bolag eller nytt varumärke, då kommer vi ta in det, för det ni står för är de värdepelare och strategiska aspekter som vi vill associera oss med i framtiden, hälsa och välmående samt en hållbar konsumtion”. Det har gått från att vara ett visionärt tänk till att vi redan nu börjar se kommersiella värdet av den visionen och hur allt fler bolag och entreprenörer köper in på vår målbild. Jag är övertygad om att det kommer vara en avgörande del i vår möjlighet att ta en ledande position i de olika segmenten i marknadens snabba och dynamiska utveckling.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER