Bildkälla: Stockfoto

Volkswagens och Xpengs första gemensamma fordon blir en el-SUV

Volkswagens och Xpengs första gemensamt tillverkade bil kommer att vara en elektrisk SUV. Det framgår av ett pressmeddelande.

Samarbetet kommer främst att ske inom plattformar och mjukvara.

Tillkännagivandet innebär ett steg framåt i det partnerskap som drog igång i juli när Volkswagen uppgav att de skulle köpa 4,99 procent av den kineiska elfordonspartnern för 700 miljoner dollar med planer på att gemensamt lansera två elbilar 2026. Köpet slutfördes sedan i december, skriver Reuters.

Volkswagen, som försöker återta marknadsandelar i Kina som de har tappat till lokala konkurrenter, sade vidare att gemensamma inköp, kombinerat med innovationer i design- och konstruktionsfaser, kommer att kapa utvecklingstiden mer än 30 procent.

- På världens största och snabbast växande elbilsmarknad är hastigheten grundläggande, sade Ralf Brandstatter, styrelseledamot i Volkswagen tillika Kinachef.

Bilar som ska produceras inom partnerskapet kommer att ha VW:s logotyp men har en gemensamt utvecklad plattform baserad på G9 "Edward"-tekniken från Xpeng som drog igång som en startup för tio år sedan.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER